Ongewenste zwangerschap afbreken
Behandeling
Medicijnen
We kunnen een zwangerschap afbreken met medicijnen. U slikt mifegyne 200 mg en brengt daarna tabletten misoprostol in in uw vagina. Lees meer over het afbreken van de zwangerschap met medicijnen.
Vacuümcurettage
We kunnen een zwangerschap ook afbreken met een vacuümcurettage. In Tergooi MC gebeurt dit onder volledige verdoving op de operatiekamer. U wordt daarvoor een dag opgenomen in het ziekenhuis. Met een vacuümcurettage zuigen we het weefsel weg uit de baarmoeder.
Soms krijgt u na de ingreep een anti-D injectie. Dat is nodig als u uw bloedgroep resus negatief is. Dit voorkomt dat u problemen kunt krijgen bij een volgende zwangerschap.
Na de behandeling
- Het is normaal dat u na het afbreken van de zwangerschap een tot twee weken bloed verliest. Iets korter of langer kan ook.
- Bij pijn kunt u tabletten paracetamol nemen. Tot maximaal vier keer per dag 1.000 mg. Of één tot twee keer per dag 500 mg naproxen.
- U mag gewoon douchen. Ga pas weer in bad als u geen bloed meer verliest. Dan mag u ook weer zwemmen.
- We raden af te vrijen als u nog last van bloedverlies heeft. Gebruik ook geen tampons tot u niet meer bloedt.
De pil
Wilt u met de anticonceptiepil beginnen? Dan kunt u daar de dag na de ingreep mee beginnen. De pil is meteen de eerste maand betrouwbaar en voorkomt dat u weer zwanger wordt.
Controle
Is de zwangerschap afgebroken met medicijnen? Dan maken we een afspraak voor controle op de polikliniek. Met een echo controleren we of de behandeling goed is gegaan. Controle na een vacuümcurettage is niet altijd nodig. Zeker niet als u geen vragen of klachten heeft en alles goed gaat.
Wanneer bellen
Neem contact op met de polikliniek gynaecologie:
- Als u veel bloed verliest. Veel meer dan bij een gewone ongesteldheid.
- Als u na acht weken nog niet ongesteld bent geworden.
- Bij koorts boven de 38,5 °C.
- Bij buikpijn waarbij u heftige krampen heeft. Erger dan bij een ongesteldheid.