Antibiotica thuis via infuus
Soms kunnen we antibiotica alleen via een infuus geven. Bijvoorbeeld als een behandeling voor lange tijd nodig is, zodat de bacterie niet terugkomt als we stoppen. In Tergooi MC hebben we veel ervaring met de behandeling via een infuus thuis. De behandeling is veilig en werkt net zo goed als die in het ziekenhuis.
Behandeling
Thuiszorg
Elke dag komt een gespecialiseerd verpleegkundige van de thuiszorg bij u thuis. Hij of zij:
- sluit het infuus aan
- controleert het infuus
- verzorgt het infuus
Accufuser®
Voor de behandeling krijgt u een Accufuser®. Dit is een draagbare infuuspomp. Hiermee krijgt u de antibiotica met een gelijke en juiste snelheid via een infuus. Op de tekening ziet u uit welke onderdelen de Accufuser® bestaat.

Aan het einde van de lijn zit een zogenoemde flowrestrictor. Die regelt hoe snel de medicijnen doorstromen. Dat hebben we vooraf bepaald. Dit kan een kort infuus zijn van 30 minuten of een lang infuus van 24 tot 46 uur.
Accufuser® dragen
- Zorg dat het reservoir op ongeveer dezelfde hoogte zit als de flowrestrictor. Als daar veel verschil inzit, loopt het infuus te snel of te langzaam.
- Houd de Accufuser® op uw lichaam in het tasje dat erbij zit. Zo houdt de Accufuser® de juiste temperatuur. Anders kan het infuus te snel of te langzaam gaan.
- Zorg dat het filter niet in aanraking komt met water en schoonmaakmiddelen zoals zeep en alcohol. Dan kan de luchtuitlaat gaan lekken.
- Zorg dat er geen knik in de lijn komt waardoor het infuus niet goed doorloopt.
Accufuser® bewaren
- Volume 100 ml: 4 uur voor gebruik uit de koelkast halen
- Volume 300 ml: 6 uur voor gebruik uit de koelkast halen
Heeft u Accufusers® die u op kamertemperatuur moet bewaren? Dan kunt u ze het beste op een droge plek leggen. Ergens waar het tussen de 18 tot 25˚C is. Zorg dat de Accufusers® niet in direct zonlicht liggen. Accufusers® mag u niet invriezen.
Accufuser® afkoppelen
Wat wel en niet doen
Sporten
- het reservoir op dezelfde hoogte blijft als de flowrestrictor
- de Accufuser® niet te warm wordt
- het filter niet nat wordt
- de Accufuser® niet valt
- er geen knik in de lijn komt
Douchen
Slapen
Schoonmaken
Warmte, kou en zonlicht
Huisdieren
Controle
Tijdens de behandeling komt u regelmatig voor controle in het ziekenhuis. Dan controleren we uw bloed en kijken we of alles goed gaat met uw behandeling. En wanneer u met de antibiotica kunt stoppen.
Wanneer contact opnemen
Neem contact op als het volgende gebeurt:
- U krijgt koorts of heeft koude rillingen. Laat dit weten aan de arts die u behandelt of de specialist die dienst heeft. Ook als u de klachten midden in de nacht krijgt of in het weekend. We zorgen dan dat u kunt langsgaan bij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.
- Roodheid of pijn bij het infuus. Neem in dat geval contact op met de thuiszorg of zorgcentrale. Het telefoonnummer van de thuiszorg vindt u in de zorgmap van de thuiszorg.
- Het infuus loopt niet meer. Of er is een alarm. Neem contact op met de thuiszorg.
Stel uw vragen gerust aan de aan de verpleegkundige van de thuiszorg. Als het nodig is, neemt die contact op met de arts. Natuurlijk kunt u uw vragen ook stellen als u voor controle bij de arts in het ziekenhuis komt.
Na de behandeling
Afval
Als het infuus helemaal leeg is, kunt u die bij het restafval weggooien. Is er iets van het medicijn achtergebleven? Dan kunt u die mee teruggeven aan de bezorger of die bij het chemisch afval weggooien.