Kinderdagopname
De kinderdagopname C2 is een afdeling voor kinderen van 0 tot 18 jaar. We nemen uw kind tijdelijk op onze afdeling op voor een onderzoek of behandeling. Kinderdagopname wil zeggen dat de operatieve ingreep, het onderzoek of de behandeling van uw kind plaatsvindt op de dag van de opname. Als alles goed gaat, mag uw kind dezelfde dag weer naar huis.
Een gebeurtenis die zowel voor uw kind als voor de overige gezinsleden ingrijpend kan zijn. Deze informatie is bedoeld om u vertrouwd te maken met de gang van zaken op de afdeling. Verder leest u hoe u uw kind het beste kunt begeleiden vóór, tijdens en na het verblijf in het ziekenhuis. Samen met u willen we proberen om deze tijd zo prettig mogelijk te laten verlopen. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet deze te stellen aan de behandelend arts of een kinderverpleegkundige van de afdeling.
Visie
- Onze kinderafdeling is een gastvrije omgeving, een plek waar kind en gezin zich welkom voelen.
- Op de afdeling staan kind en gezin centraal en verlenen wij gezinsgerichte zorg.
- Deze zorg wordt, in samenspraak met het kind en/of ouder(s)/verzorger(s), geleverd door een gedreven, zorgzaam en multidisciplinair team.
- De zorgprofessionals zijn allen opgeleid in het verlenen van zorg aan het zieke kind.
- Wij vinden het belangrijk om in onze communicatie open en eerlijk en duidelijk te zijn en het kind, ouders(s)/verzorger(s) te betrekken in het te maken beleid.
- Wij blijven streven naar veilige en kwalitatief hoogwaardige zorg waarin wij ons continu bekwamen in de zorg voor het kind en gezin.
- Dit doen wij op een respectvolle wijze, waarbij tact en wederzijds begrip voorop staan en waarin wij privacy te allen tijde respecteren.
- Ons motto is dan ook: Samen sterk voor kindgerichte zorg.
Voorbereiden op de opname
Voorbereiding in het ziekenhuis
Als uw kind gepland wordt opgenomen op de kinderdagopname, ontvangt u van de afdeling Opname telefonische informatie over wanneer de opname gepland kan worden. Wanneer uw kind een operatie of onderzoek onder anesthesie moet ondergaan, krijgt u, samen met uw kind, een telefonische afspraak op de Preoperatieve poli.
- Het eerste gesprek is met een medewerker van de medicatieverificatie polikliniek over eventueel medicijngebruik van uw kind.
- Tijdens het tweede gesprek onderzoekt de medewerker van Preop en Opname uw kind ter voorbereiding op de narcose. De medische situatie wordt, door middel van lichamelijk onderzoek en anamnese in kaart gebracht en beoordeeld. Ook wordt zo nodig pijnstilling voorafgaand aan de ingreep afgesproken en krijgt u informatie over de narcose en het nuchterheidsbeleid. Er wordt aan ouders en/of kind toestemming voor de anesthesie gevraagd, volgens de Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Er is ook gelegenheid voor het stellen van vragen.
- Tijdens het derde gesprek wordt u en uw kind door de medisch pedagogisch medewerker ontvangen. Zij legt – aan de hand van voorlichtingsmateriaal – aan uw kind en u uit wat er tijdens de opname gebeurt.
Een opname op de kinderdagopname kan verschillende redenen hebben. Op onze afdeling komen bijvoorbeeld kinderen voor:
- Neusamandelen verwijderen bij kinderen
- Keel- en neusamandelen verwijderen bij kinderen
- Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen
- Voedselprovocatietest bij kinderen
- Besnijdenis (of circumcisie) bij kinderen
- Myringoplastiek
- Liesbreuk
- Clonidine-test
- Arginine-test
- DMSA-scan kinderen
- Mictiecystografie voor kinderen
- Overige kleine chirurgische ingrepen
Voorbereiding thuis
Op de werkdag voor de ingreep belt u met de afdeling kinderdagopname C2 tussen 14:00-16:00 uur om het tijdstip van de opname te achterhalen: T 088 753 21 31
Om uw kind goed voor te bereiden adviseren wij u aandacht te besteden aan de volgende punten:
- De reden van het ziekenhuisverblijf.
- Dat er verschillen met thuis zijn (ander bed/kamer, andere mensen).
- De overeenkomsten met thuis (speelgoed, uw aanwezigheid).
- Wat er allemaal gebeurt (temperaturen, onderzoek, eventueel prikken).
- Dat uw kind misschien pijn heeft en dat uw kind verdrietig mag zijn.
- Er een speelkamer is.
- Ouders zijn altijd welkom, aanwezigheid van een ouder is verplicht bij kinderen jonger dan 16 jaar.
- Er een tablet voor uw kind aanwezig is op de afdeling.
- Uw kind naar huis mag wanneer het beter gaat. Dit is altijd op advies van de kinderverpleegkundige.
Route naar Kinderdagopname C2
De route naar Kinderdagopname C2 is te vinden via de wayfinding (zie afbeelding). De afbeelding van het hert staat centraal voor de kinderafdeling en kinderdagopname, C2. Bij binnenkomst via de hoofdingang kan uw kind de afbeelding van het hert zoeken. Het hert zal vervolgens de looproute naar de afdeling wijzen. Er zijn meerdere afbeeldingen van een hert te zien op de muren in de hal op de begane grond. Zo kunt u samen met uw kind de weg naar de afdeling zoeken.
Wanneer contact op te nemen met de kinderdagopname?
Wij vragen u om contact op te nemen met de kinderdagopname wanneer één van de volgende punten geldt voor de opname als uw kind; ziek is geworden, contact heeft gehad met een besmettelijke (kinder)ziekte, koorts heeft boven de 38,5 graden celcius, contact heeft gehad met een drager van de MRSA-bacterie of de laatste 2 maanden in een buitenlands ziekenhuis opgenomen is geweest of een behandeling heeft ondergaan.
De opname
Bij aankomst op de kinderdagopname C2 worden u en uw kind door de kinderverpleegkundige ontvangen. De kinderverpleegkundige brengt u naar de kamer en vraagt naar de klachten van uw kind, het medicijngebruik, allergieën, voedingsgewoonten. Overige wensen of bijzonderheden kunnen besproken worden tijdens dit gesprek.
Vóór de ingreep
We meten de temperatuur en doen een polsbandje om met de naam en de geboortedatum uw kind. Indien nodig geven we medicijnen/pijnstilling ter voorbereiding op de ingreep. Vervolgens wordt uw kind gewogen en zo nodig de bloeddruk gemeten.
Narcosetoediening kan door middel van inhalatietechniek (kapje) of per infuus.
Welke methode wordt toegepast is onder andere afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de lichamelijke conditie. Dit bespreken we met u en uw kind tijdens de screening op de preoperatieve poli.
Als de narcosetoediening via een infuus plaatsvindt, heeft u op de Preoperatieve poli pleisters met verdovende zalf meegekregen (Emla). Door de werking van de verdovende zalf is de prik minder gevoelig. Uw kind krijgt operatiekleding aan, waarna wij uw kind met bed naar de operatieafdeling brengen. Eén van de ouders/verzorgers kan aanwezig zijn bij de narcosetoediening.
De kinderverpleegkundige geeft aan waar u kunt wachten tijdens de ingreep. Wanneer uw kind wakker wordt, mag één ouder naar de uitslaapkamer. De kinderverpleegkundige brengt u daar heen.
Na de ingreep
Wanneer uw kind weer op de afdeling is, mag uw kind – als er geen bijzonderheden zijn – weer eten en drinken. Hoelang uw kind moet blijven, is afhankelijk van welke ingreep uw kind heeft ondergaan. De kinderverpleegkundige geeft aan wanneer u weer naar huis mag.
Als uw kind met ontslag gaat, krijgt u van de arts of verpleegkundige informatie over leefregels/nazorg, medicijngebruik en voeding. Zo nodig maken we een afspraak voor een controle op de polikliniek.
Het komt wel voor dat een kind extra tijd nodig heeft om te herstellen na een operatie en het niet verantwoord is om het kind dezelfde dag naar huis te laten gaan. Uw kind moet in dat geval één of meer nachten blijven. De Verpleegafdeling Kinderen en Tieners stelt u in dat geval in de gelegenheid om behalve overdag ook ‘s nachts bij uw kind te blijven. De kinderverpleegkundige informeert u hierover.
U kunt uiteraard altijd uw vragen stellen aan één van de medewerkers.
Speelkamer
Op C2 is een speelkamer waar uw kind gebruik van mag maken. Van deze speelkamer wordt zowel door de kinderen van de kinderdagopname als van de kinderafdeling gebruik gemaakt. Opgenomen kinderen hebben de hele dag de mogelijkheid om hier te spelen.
Meenemen
Het is belangrijk dat u eraan denkt de volgende zaken mee te nemen:
- Het zorgverzekeringsbewijs en het identiteitsbewijs van uw kind (identiteitskaart of paspoort).
Voor jonge kinderen kan de brief met het BSN-nummer (door de gemeente verstrekt bij de geboorteaangifte) als legitimatiebewijs worden gebruikt. - Vertrouwde spullen van uw kind zelf (knuffel, speelgoed, fles, fopspeen, eventueel een slaapzak).
- Comfortabele kleding.
- Een lijstje van de medicijnen die uw kind gebruikt; neem deze in de originele verpakking mee.
- Voor uzelf iets om u mee bezig te houden (boek, tijdschrift), iets te eten.
Wie werken er op de Kinder- en Tienerafdeling?
Het team
Op de Kinderafdeling werken verschillende mensen samen aan de gezondheid en het welzijn van uw kind. Naast uw eigen aandeel is er de professionele inbreng van kinderartsen, arts-assistent, co-assistent, kinderverpleegkundigen, pedagogisch medewerker, voedingsassistente, kinderfysiotherapeut, medisch maatschappelijk werk, laboranten, secretaresse, seniorverpleegkundigen en een afdelingsmanager.
Medisch pedagogisch medewerker
Op de kinderdagopname zijn medisch pedagogisch medewerkers werkzaam. De kennis en expertise van de medisch pedagogisch medewerker ligt op psychosociaal gebied. Zij zorgen ervoor dat de opname zo prettig mogelijk en met zo min mogelijk stress verloopt. Het verminderen van stress kan het herstel van het kind bevorderen. De medisch pedagogisch medewerker richt zich op het gezonde deel van het kind en richt de begeleiding op de ontwikkeling van het kind. Zo zorgen zij ervoor dat elk kind op zijn eigen niveau kan spelen. Zij bereiden kinderen voor op en begeleiden bij onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen zij ouders ondersteunen en adviseren tijdens en na het ziekenhuisproces.
Weer thuis
Bij thuiskomst kan uw kind reageren op een manier die u niet gewend bent: sterke aanhankelijkheid, boosheid, niet willen praten over het ziekenhuis, slecht slapen, angstdromen hebben of (weer) in bed gaan plassen. Niet alle kinderen hebben dit en gelukkig is dit gedrag meestal van voorbijgaande aard. In deze periode wordt van u extra aandacht en geduld gevraagd. Wat helpt is goed gedrag belonen.
Samen met uw kind spelen is vaak een goede manier om te helpen de ervaringen te verwerken, of maak samen met uw kind een plakboek over de ziekenhuisopname.
De Kinderdagbehandeling en kwaliteitsbewaking?
Op de kinderdagopname vinden we het belangrijk dat de zorg voor u en uw kind voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. Daarom zijn we altijd op zoek naar ideeën, reacties en tips. Ook als u niet tevreden bent, horen wij dit graag.
Problemen na thuiskomst
Ontstaan er na thuiskomst problemen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
- Binnen kantoortijden: bellen met de polikliniek van het specialisme waar uw kind geholpen is.
- Buiten kantoortijden (de eerste 24 uur na de ingreep): bellen met de afdeling Spoedeisende Hulp, ook ’s nachts, T 088 753 16 60.
- Langer dan 24 uur na de ingreep of buiten kantoortijden: via de Huisartsen Spoedpost.