Dupixent bij astma
Wat het medicijn doet
Dupixent zorgt dat minder eosinofielen zich naar de longen kunnen verplaatsen. Eosinofielen zijn ontstekingscellen. Wetenschappers hebben ontdekt dat eosinofielen bijdragen aan luchtweginfecties. Daardoor neemt de kans op een ernstige astma-aanval toe. Hoe minder ontstekingen, hoe kleiner de kans dat u een astma-aanval krijgt.
De medicijnen werken bij mensen met ernstige astma met verhoogde bloedeosinofielen of verhoogde FeNo-waarde. Astma waarbij eosinofielen dus een belangrijke rol spelen. De kans dat u een ernstige astma-aanval krijgt is met Dupixent kleiner. Het medicijn neemt de kans niet helemaal weg.
Gebruik van Dupixent
Dupixent wordt als een injectie gegeven. Meestal in uw bovenbeen of buik. Bij de start van de behandeling krijgt u twee dezelfde injecties. Daarna krijgt u iedere twee weken 1 injectie. De injectie wordt toegediend met een kant en klare spuit, ook wel injectiepen genoemd. De pen is eenvoudig te gebruiken en speciaal gemaakt om zelf te kunnen injecteren.
U krijgt de injectie de eerste vier keren toegediend op de longpoli. Hier leert de doktersassistente u ook meteen hoe u zelf de injecties kunt zetten. Vanaf de vijfde behandeling mag u Dupixent thuis zelf injecteren.
Dupixent op de Polikliniek Longgeneeskunde
- Dupixent geven we als injectie onder de huid. Meestal in uw bovenbeen of buik.
- Elke twee weken moet het medicijn opnieuw toegediend worden.
- U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken.
- De behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering
Dupixent thuis injecteren
Vanaf de vijfde behandeling mag u Dupixent zelf thuis injecteren. Doe dit wel eerst tijdens kantooruren. Mocht u een reactie krijgen, dan kunt u direct contact met ons opnemen.
- Dupixent is alleen te krijgen op recept van uw longarts en alleen op te halen bij de ziekenhuisapotheek van Tergooi MC. Dus niet via uw eigen apotheek.
- Dupixent is er in twee hoeveelheden. Uw arts bepaalt welke hoeveelheid u krijgt. Let op dat u de juiste hoeveelheid in huis heeft, zoals staat voorgeschreven op uw recept.
- Kies een vaste dag en tijdstip waarop u injecteert, zodat u het niet vergeet. Als u last krijgt van bijwerkingen, kan ’s avonds injecteren helpen om bijwerkingen te verminderen.
- Vervoer de injectiepennen in een koeltasje.
- Bewaar de injecties thuis in de koelkast en in het originele doosje. Doe deze niet in de diepvries. Dupixent kan één keer tot 14 dagen buiten de koelkast worden bewaard, bij een temperatuur onder de 25 graden Celsius. Als het uit de koelkast is gehaald, moet u het binnen 14 dagen gebruiken. Daarna moet het weggegooid worden.
Prik instructie
Wat u nodig heeft
- medicatieoverzicht
- Dupixent-injectie
- pleister of gaasje
- naaldencontainer (krijgt u mee via de ziekenhuisapotheek)
Injectie zetten
Controleer altijd eerst:
- of uw persoonsgegevens op het medicijn staan
- of u het juiste medicijn heeft
- of de hoeveelheid klopt
Ga op een rustige plaats zitten en neem de tijd voor de injectie.
- Was uw handen met water en zeep.
- Haal de injectiepen ongeveer 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Controleer of de veiligheidszegel op het doosje niet kapot is. Controleer ook de houdbaarheidsdatum en kleur.
- Haal de dop eraf. Raak de naaldbeschermer niet aan. Anders kunt u de pen al activeren. Schud de spuit niet. U hoeft de spuit ook niet te ontluchten voor gebruik.
- Kies een plaats waar u de spuit gaat zetten. Prik in uw bovenbeen (bovenop uw dij) of buik. Prik niet rondom de navel. Blijf daar vijf centimeter vandaan. Tip: leg een vuist op uw navel. Op die plek prikt u niet. Prik ook niet in littekens, moedervlekken of blauwe plekken en in striae. Blijf vijf centimeter boven de knie en vijf centimeter onder de lies (zie afbeelding).
- Trek het doorzichtige naaldkapje er met kracht recht af. Het is normaal als er een druppel vloeistof aan de naald zit.
- Start de injectie door de pen met het inspectievenster naar u toe te houden en plaats de pen recht op de injectieplaats. Duw de pen helemaal naar beneden en houd deze tegen uw huid gedrukt. De naaldbeschermer glijdt omhoog in de pen.
- De eerste klik geeft aan dat de injectie is gestart.
- Wacht na de tweede klik nog in ieder geval vijf tellen. Komt de tweede klik niet? Kijk dan in het venster of de injectie wel is toegediend.
- Gooi de gebruikte injectiepen weg in de naaldencontainer.
- Plak als dat nodig is een pleister op de injectieplaats. Wrijf niet over de plek waar u geprikt heeft. Dit kan pijn doen.
Op de website van Dupixent kunt u instructiefilmpjes bekijken. Log in met de EU-code die op de verpakking van uw injectie staan.
Veiligheid
- Houd de injectiepennen buiten het zicht en bereik van kinderen.
- De pen kan niet nog een keer gebruikt worden. Gooi die daarom gelijk na gebruik weg in de naaldencontainer.
Injectie vergeten?
Bent u een injectie vergeten? Overleg dan met uw longarts of longverpleegkundige wanneer u de volgende injectie moet zetten.
Bijwerkingen
U kunt last krijgen van:
- pijn, roodheid, zwelling of jeuk rond de plek van de injectie
- hoofdpijn en rugpijn
Deze bijwerkingen zijn meestal mild van aard.
Allergische reactie
U kunt altijd een allergische reactie krijgen. Meld het direct bij uw huisarts/ huisartsenpost of verpleegkundige als u last krijgt van uw huid, neus, ogen, longen of als u zich niet lekker gaat voelen.
Autorijden
Met Dupixent mag u gewoon autorijden of machines bedienen.
Andere vaccinaties
Tussen andere vaccinaties en de Dupixent-injectie moet minimaal een week tijd zitten.
Wanneer geen Dupixent
Neem in de volgende gevallen eerst contact op met uw longarts of longverpleegkundige voor u met Dupixent begint.
Parasitaire infecties (darmwormen)
Dupixent kan uw weerstand verminderen tegen infecties door parasieten. Heeft u al een parasitaire infectie? Behandel die dan eerst voor u Dupixent start. Ook tijdens de behandeling met Dupixent moet de infectie worden behandeld. Controleer samen met uw longarts of u last heeft van diarree, winderigheid, maagklachten, een vettige ontlasting of uitdroging. Dit kan een teken zijn van een parasitaire infectie.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn of wilt u zwanger worden? Neem dan contact op met uw longarts voordat u Dupixent gebruikt. Het is niet bekend wat Dupixent bij zwangere vrouwen doet. Gebruik het daarom liever niet tijdens de zwangerschap. Behalve wanneer uw longarts u anders adviseert.
Geeft u borstvoeding of bent u van plan dit te doen? Overleg dan ook eerst met uw longarts. U moet samen beslissen of u borstvoeding geeft of Dupixent gebruikt. U mag het niet beide doen.
Dupixent op reis
Gaat u op vakantie? Dan heeft u een document of verklaring nodig waarin staat welke medicijnen u bij zich heeft. Dupixent moet koel bewaard blijven. Tussen twee en acht graden Celsius. Het mag maximaal 14 dagen buiten de koelkast bewaard blijven, onder 25 graden Celsius. Ook kunt u misschien sommige reisvaccinaties niet krijgen. Bespreek dit met uw longarts of longverpleegkundige.
Controle
We controleren u goed om te kijken of het medicijn voor u werkt. De longverpleegkundige begeleidt u tijdens de behandeling op de polikliniek. Daar komt u om de twee maanden voor controle. Na zes en na twaalf maanden bespreekt u met de longarts op de polikliniek hoe de behandeling gaat.
Tijdens de behandeling vragen we u een vragenlijst in te vullen. Die gaat over hoe u zich voelt wat uw benauwdheid betreft. De vragenlijst vindt u op mijn.tergooi.nl (de ACQ-vragenlijst). Vul die een paar dagen voor uw afspraak in.
Bloedprikken
We controleren de eerste drie maanden uw bloedwaarden op eosinofielen. De bloedcontrole vindt 1 of 2 dagen voor de volgende injectie plaats bij Bloedafname en materiaalafgifte – Tergooi MC. De longverpleegkundige belt of mailt u altijd over de uitslag, zodat u weet of u de komende injectie mag ontvangen.
Wilt u tussendoor iets bespreken of heeft u vragen? Neem contact op met de longverpleegkundige tijdens het telefonisch spreekuur.