Een dierbare verliezen
Het verliezen van een dierbare is voor de meesten van ons een ingrijpende ervaring. Bijna iedereen maakt dat op een bepaald moment in zijn leven mee. Het kan moeilijk zijn te aanvaarden dat iemand die je dierbaar is, er niet meer is. U kunt zich verward voelen, verdrietig, lamgeslagen. Allerlei emoties kunnen u overweldigen.
De gevoelens
Verdriet
Lamgeslagen
Somberte en vermoeidheid
Uitputting en lusteloosheid
Schuldgevoel
Boosheid
U kunt ook boos zijn op uw overleden dierbare, omdat u het gevoel heeft dat uw dierbare u in de steek heeft gelaten. Tegelijkertijd kunt u zich schamen voor uw boosheid.
Psyche
Sommigen mensen ‘zien’ hun dierbare in een flits in een menigte, ‘horen’ zijn of haar stem, ‘voelen’ hun dierbare ineens naast zich in bed. Deze ervaringen lijken levensecht, ook al weet u dat uw dierbare er niet meer is. Als u iemand heeft verloren met wie u een groot deel van uw leven heeft gedeeld, kan uw huis leeg lijken. Het gevoel van isolement kan pijnlijk sterk worden. U kunt het gevoel hebben dat u zichzelf verliest.
Vrienden en buren kunnen u vermijden. Bijvoorbeeld omdat zij niet weten wat ze tegen u moeten zeggen. Of omdat ze het moeilijk vinden om met hun eigen gevoelens van verlies om te gaan. Het kan helpen als u de eerste stap zet en hen laat weten dat u hun vriendschap en ondersteuning waardeert.
Het kan ook dat uw leven draaglijker lijkt als u pijnlijke confrontaties uit de weg gaat. Dit kan leiden tot drastische keuzes, bijvoorbeeld alle bezittingen van uw dierbare wegdoen of verhuizen. Wij raden u aan dit soort ingrijpende beslissingen niet overhaast te nemen. Gun uzelf de tijd om weer enigszins emotioneel in balans te komen. Dan kunt u weloverwogen beslissingen nemen.
Na verloop van tijd
- Bij het verstrijken van de tijd is de kans groot dat u merkt dat herinneringen minder pijnlijk zijn. Dat u aan uw dierbare kunt denken zonder van streek te raken. Misschien pakt u oude interesses weer op. Of krijgt u nieuwe interesses. Sta uzelf toe te lachen. Sta uzelf toe te huilen, kwaad te zijn.
- U heeft iemand verloren waarvan u hield. Dat doet pijn. Neem de tijd, sta uzelf toe verdriet te hebben op een manier die bij u past. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Er is geen goede of foute manier.
- Accepteer hulp van anderen.
- Deel uw gevoelens met anderen, vertel wat u bezighoudt. Dit helpt.
- Het is niet altijd gemakkelijk om uw gevoelens te delen met familie en vrienden. Heeft u hier moeite mee? Dan zijn in uw woonomgeving vast en zeker personen of instanties die u kunnen helpen. Uw huisarts kan u op weg helpen.
- Zorg goed voor uzelf, ga regelmatig naar buiten, eet verstandig. Raadpleeg uw huisarts als u vragen heeft of als u zorgen heeft over uw gezondheid, stemming of gedrag.
- Als u eraan toe bent, inventariseer dan eens wat u bijvoorbeeld wilt met u tijdbesteding, activiteiten buitenshuis, hobby’s en sociale contacten. Het kan helpen om hierover van gedachten te wisselen met iemand die u na staat.
U moet iemand loslaten. Iemand van wie u houdt, iemand die u mogelijk intensief heeft verzorgd. Dit is moeilijk en verdrietig. Bedenk dat in uw omgeving mensen zijn die u door deze moeilijke periode heen kunnen helpen.
Gesprek
Heeft u behoefte aan een toelichting of een gesprek? Neem dan contact op met uw verpleegkundige, specialist of huisarts.