Informatie en toestemming
Welke rechten heeft u als uw kind op de kinderafdeling is opgenomen? Welke informatie mag u inzien? En moet de arts toestemming voor een behandeling of onderzoek vragen? Lees hoe het werkt met informatie en toestemming op de kinderafdeling.
Privacy en social media
Opnames maken
U mag het gesprek met uw zorgverlener opnemen. Bijvoorbeeld door een geluidsopname met uw telefoon te maken. We vragen u wel om dit eerst te melden. Het verspreiden van de opname zonder onze toestemming is wettelijk niet toegestaan. Foto’s maken en filmen in het ziekenhuis mag alleen als u daar schriftelijke toestemming voor heeft. En als u de privacy van anderen in het ziekenhuis en onze medewerkers respecteert.
Elektronisch dossier inkijken
Huisarts
Uw huisarts kan het medisch dossier inzien als hij of zij op de hoogte wil blijven van hoe het met uw kind gaat. Zo nodig vragen wij de huisarts om zich te identificeren en leggen we het verzoek voor aan de behandelend specialist. Wilt u niet dat uw huisarts in het medisch dossier kan kijken? Of dat hij of zij op een andere manier betrokken wordt bij de behandeling van uw kind? Laat dit weten aan de kinderarts. We maken dan een aantekening op het medisch dossier.
Recht op informatie
Toestemming voor behandeling
Bent u het niet eens met de behandeling die de arts voorstelt? Dan kunt u dit aangeven. U mag van de arts verwachten dat die zich houdt aan de behandeling zoals die is afgesproken. En dat hij of zij het eerst met u bespreekt als daarin iets verandert. De arts mag van u en uw kind verwachten dat u helemaal meewerkt met de afgesproken behandeling.
Soms moeten alleen ouders toestemming geven. Soms ouders en kind samen of alleen het kind. Dat ligt aan hoe oud uw kind is:
- Een kind jonger dan 12 jaar hoeft zelf geen toestemming te geven, maar heeft wel recht op informatie.
- Bij jongeren van 12 tot en met 15 jaar moeten de ouders of voogd en de jongere zelf toestemming geven.
- Jongeren van 16 jaar en ouder hebben zelfstandig recht op informatie. Hun ouders of voogd mogen alleen informatie krijgen als zij daar toestemming voor geven. Ook moet de jongere zelf toestemming geven voor de behandeling.
Een goede uitleg over de rechten die een kind heeft, staat op de website www.kinderrechtenindezorg.nl.
Bewaken van de kwaliteit
Bent u ontevreden met hoe het loopt of heeft u klachten? Ga dan eerst naar de persoon om wie het gaat of de teammanager van de afdeling. Als u na dit overleg niet tevreden bent, kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris. Meer informatie leest u op Heeft u een klacht? Laat het ons weten.
Bellen en internet
- Mobiele telefoons mogen in het ziekenhuis gebruikt worden. Maar niet op afdelingen waar patiënten direct afhankelijk zijn van elektrische apparatuur.
- Zorg dat anderen er geen last hebben als u aan het bellen bent.
- Houd rekening met de privacy van andere patiënten, medewerkers en bezoekers.
- In Tergooi MC is gratis wifi.