Insuline Tolerantie Test

Insuline Tolerantie Test

Met een insuline tolerantietest (ITT) onderzoeken we of de hypofyse voldoende hormonen (ACTH en/of groeihormonen) kan aanmaken. De hypofyse is een kleine klier in de hersenen die belangrijk is voor de hormonen in uw lichaam. ACTH versterkt het aanmaken van cortisol in de bijnier.

 

Door de test helpen we de hypofyse om ACTH en groeihormoon te maken wanneer de bloedsuikerwaarde in het bloed laag is. Tijdens de test gebeurt dit door insuline te gebruiken. Hierdoor gaat de bloedsuikerwaarde omlaag. Daarna kunnen de hormonen cortisol en/of groeihormoon in het bloed gemeten worden.

Voorbereiding

Niet eten en drinken

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf middernacht (00:00 uur) niet meer mag eten, drinken en roken. U mag wel water of thee zonder suiker drinken.

Medicijnen

  • Als u anticonceptie gebruikt die invloed heeft op de hormonen zult u 6 weken voor het onderzoek hiermee moeten stoppen. Voorbeelden hiervan zijn alle anticonceptiepillen met oestrogeen en de NuvaRing. Deze middelen hebben invloed op het cortisol.
  • Wanneer het onderzoek bedoeld is om ACTH en cortisol te meten mag u vanaf 24 uur voor de test geen medicijnen als hydrocortison, cortisonacetaat en prednison meer gebruiken. Ook andere medicijnen die corticosteroïden bevatten mag u dan niet meer gebruiken. Van uw behandelend arts hoort u of u deze medicijnen tot de ITT niet mag gebruiken.
  • Pufjes voor de longen of zalven waar corticosteroïden in zitten mag u niet gebruiken.

Twijfelt u over uw medicijnen? Overleg dan voor het onderzoek met uw arts wat u wel of niet kunt gebruiken.

Vooraf laten weten

Bespreek het vooraf met uw arts:

  • Als u diabetes mellitus, epilepsie of een hartaandoening heeft.
  • Als u zwanger bent of denkt te zijn. Bent u zwanger, dan kunt u niet deelnemen aan deze test.

Bij twijfel dient u met uw arts te overleggen.

Kleding

Trek op de dag van de test kleren aan die makkelijk zitten. Neem ook reservekleren mee.

Onderzoek

In totaal duurt het onderzoek 3 uur. De Insuline Tolerantie Test zelf duurt 2 uur en 30 minuten. Soms moeten we de test verlengen. Dat is dan met maximaal een uur.

  • Tijdens de test ligt u op een bed.
  • De verpleegkundige brengt een infuusnaald in uw arm. Via het infuus krijgt u insuline.
  • We nemen op verschillende momenten bloed af. Voor en nadat u de insuline krijgt. We meten dan hoeveel hormonen in uw bloed zitten.
  • Het afnemen van het bloed gebeurt via een apart ‘kraantje’. Dat is aan de infuusslang gekoppeld. U voelt hier niets van.
  • Tijdens de test mag u niet slapen. Dat kan invloed hebben op het onderzoek.
  • Tijdens de test blijven een arts of verpleegkundige en een laborant bij u in de buurt.

Bijwerkingen

Omdat we het bloedsuiker tijdelijk verlagen met insuline, kunt u zogenaamde hypoklachten krijgen. Voorbeelden hiervan zijn zweten, geeuwen en slaperigheid. Soms kan trillen, misselijkheid of slecht zien voorkomen. En in zeer zeldzame gevallen een daling van het bewustzijn of epilepsie. Welke klachten en in welke mate deze optreden verschilt per persoon.

Na het onderzoek

  • Na de test halen we de infuusnaald weg. U kunt weer eten en drinken en als dit nodig is uw medicijnen innemen.
  • Het is mogelijk dat u zich de rest van de dag nog wat vermoeid voelt. Het is niet verstandig om op de dag van het onderzoek zelf een auto of ander motorvoertuig te besturen.
  • Ons advies is om samen met iemand naar huis te gaan.

De uitslag

De uitslag van de test krijgt u te horen via uw behandelend arts.