JJ-stent

JJ-stent

Een JJ-stent is een inwendige stent die we in de urineleider plaatsen. We noemen deze stent ook wel een dubbel J-katheter. Aan beide uiteinden van de stent zit een krul. De ene krul ligt in de nier, de andere in de blaas. De krullen zorgen ervoor dat de stent op zijn plek blijft zitten. De stent is hol en soepel, de urine kan door deze stent uit de nier naar de blaas stromen.

Ligging nieren en blaas

De nieren liggen achter in de buikholte onder het middenrif. De blaas ligt voor in de onderbuik. De urineleiders verbinden de nieren en blaas met elkaar. Normaal gesproken stroomt de urine ongestoord vanaf de nier door de urineleider naar de blaas.

Waarom brengen we een JJ-stent in?

Een JJ-stent brengen we in als de urine niet (goed) van de nier naar de blaas stroomt. Bijvoorbeeld omdat nierstenen de urineleider afsluiten of omdat de urineleider dichtgedrukt wordt door een proces dat ruimte inneemt, zoals een tumor. Soms plaatsen we een JJ-stent als voorbereiding op een operatie.

Het plaatsen van een JJ-stent

De eerste keer plaatsen we een JJ-stent meestal onder narcose op de operatiekamer. Tijdens de operatie ligt u met de benen in de beensteunen. Via de plasbuis brengen we een cystoscoop in. Dit is een dunne kijkbuis. Via de cystoscoop brengen we de JJ-stent in. Dit doen we onder steriele omstandigheden. Ook krijgt u van tevoren antibiotica om u te beschermen tegen een urineweginfectie. De JJ-stent kan ongeveer drie maanden blijven zitten. We verwijderen de stent meestal op de polikliniek. Het wisselen van de JJ-stent gebeurt op de operatiekamer of de polikliniek. Dit is afhankelijk van uw situatie.

Complicaties

Bij het inbrengen van een JJ-stent ontstaan zelden complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:

  • Heel soms wordt de urineleider doorgeprikt tijdens het inbrengen van de JJ-stent. Hierdoor kan urine lekken, maar via de JJ-stent kan de urine alsnog goed doorstromen naar de blaas. Het gaatje in de urineleider groeit vanzelf weer dicht.
  • Koorts en pijn na het inbrengen van de JJ-stent.

Wat merkt u van de JJ-stent?

Waarschijnlijk merkt u er niets van.

Mogelijk voelt u:

  • (koliek)pijn;
  • een (pijnlijke) aandrang tot plassen;
  • een drukkend gevoel in de nier tijdens het plassen.

Als u deze klachten heeft, kan de arts u medicijnen voorschrijven.

Ook kan het zijn dat u:

  • vaak moet plassen;
  • een branderig gevoel ervaart;
  • bloed bij de urine ziet.

Dit is onschuldig en gaat vanzelf weer over.

Leefregels en adviezen

U kan en mag alles doen wat u voorheen ook deed. Wij raden u aan om voldoende te drinken, ongeveer 2 liter per dag. Heeft u aanhoudende koorts boven de 38,5 °C? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Contact