Kinesiotape voor de enkel
Heeft u een letsel van de enkel? Dan kunnen we u op onze gipskamer behandelen met kinesiotape. De katoenen tape is elastisch en heeft een hypoallergene lijmlaag. De lijmlaag is met een golfpatroon op de tape aangebracht.
Wat doet de tape?
Na een letsel reageert weefsel met een reactie. De zwelling verhoogt de druk op het omringende weefsel. De druk op de haarvaatjes en pijnreceptoren veroorzaakt pijn. We brengen de tape – met meer of minder rek – aan op de huid. Door de rek op de huid komt tussen de huid en de laag eronder iets meer ruimte. Daardoor krijgen de haarvaatjes en pijnreceptoren ook meer ruimte. De bloedcirculatie neemt hierdoor toe, ook kan een pijndempend effect optreden. Hierdoor wordt bewegen gemakkelijker. De tape beperkt het bewegen niet, maar ondersteunt dit. Het zorgt ervoor dat u elke beweging kunt maken.
Oefeningen om uw enkel sterker te maken
Oefening 1
Ga rechtop staan, met de voeten iets uit elkaar. Buig de knieën langzaam tot het diepste punt. Hou de hielen hierbij wel op de grond. Let erop dat de billen boven de enkels blijven en u niet in de ‘poephouding’ komt te staan. Hou deze houding tien seconden vast.
Oefening 2
Ga op één been staan. Eerst op het gezonde been, daarna op het been in de tape. Oefen dit zo vaak dat u dit per been ongeveer twintig seconden kunt volhouden. Daarna kunt u deze oefening met de ogen dicht proberen. Dat is moeilijker.
Oefening 3
Een stukje op de hielen lopen. Daarna een stukje op de tenen lopen. Wisselt dit een paar keer af.
Enkele tips
- U mag de enkel volledig belasten, maar kijk uit: u kunt zwikken met de enkel.
- In het begin kunt u, als dit van toepassing is, nog krukken gebruiken. U moet dit gebruik wel afbouwen.
- Voorkom in de beginfase oneffen terrein.
- Probeer een normaal looppatroon te ontwikkelen.
- Draag de tape in een stevige schoen, niet in een slipper of sandaal!
- De tape mag nat worden; u kunt er dus normaal mee douchen. Na het douchen de tape deppen, niet wrijven.
- Na het douchen blijft de tape nog wat langer nattig aanvoelen. Dit omdat de tape van stof is.
- Na een letsel aan de enkel raden we aan om gedurende een ruime periode ’s nachts het voeteneinde van het bed iets te verhogen door bijvoorbeeld een kussen onder de matras te leggen.
- Het kan nodig zijn om ook overdag rustmomenten in te bouwen en de enkel op harthoogte te houden. Dit om de zwelling te verminderen.
- We raden u aan tijdens een rustmoment uw enkel regelmatig te bewegen.
- Het kan bij een enkelletsel verstandig zijn om vóór het opstarten van sportieve activiteiten contact op te nemen met een fysiotherapeut. Die kan u advies geven over enkelbandversterkende oefeningen.
- We vervangen de tape wekelijks.
- Afhankelijk van uw klachten kan de gipsverbandmeester de tape de ene keer anders aanleggen dan de andere keer.
Vervolgafspraken
Vervolgafspraken maken we op de gipskamer.
Vragen of klachten
Heeft u vragen of klachten? Is een tapewissel nodig? Neem dan contact op met de gipsverbandmeester, T 088 753 26 12.