Kolven

in de zwangerschap

Kolven in de zwangerschap

Wanneer niet

Er is nog niet zo veel bekend over redenen om niet te beginnen met kolven tijdens de zwangerschap. Wel raden we het af aan vrouwen die eerder bevallen zijn van een te vroeg geboren kindje; die bloedingen hebben (gehad) tijdens de zwangerschap of bekend zijn met afwijkingen van de baarmoeder.

Wat heb je nodig

Een borst, een hand, kennis over de techniek, spuitjes en stickers.

Wanneer starten

De meest veilige optie is om rond de 37e week van de zwangerschap te starten. Het mag ook eerder wanneer je bijvoorbeeld weet dat je bij 37 weken ingeleid wordt. Je kunt dan bij 35 of 36 weken beginnen.

Hoe kolf je

Je kunt twee tot drie keer per dag kolven met de hand. Ongeveer tien minuten per keer. Om te beginnen zou je dit na het douchen of een bad kunnen doen. De een merkt de eerste keren niets, de ander kolft gelijk enkele druppels of milliliters. Een kwestie van oefenen. Warmte, masseren en ontspannen kunnen helpen bij het kolven. Plaats je duim aan de bovenkant van je tepel, de wijsvinger en middelvinger aan de onderkant van je tepel ter hoogte van de buitenkant van de tepelhof. Plaats je vingers ten minste vier cm van de tepel. De rest van je vingers leg je onder je borst om deze te ondersteunen. Zorg er voor dat de duim en wijsvinger/middelvinger samen een C vormen. Druk duim en wijsvinger naar de borstkast en rol dan naar voren. Deze beweging blijf je steeds herhalen: plaatsen, drukken, naar voren rollen, plaatsen, drukken, naar voren rollen, etc.

Als je voor de bevalling al kolft, kan het zijn dat je lijf nog niet klaar is om melk te produceren. Mocht er dus geen productie zijn of slechts een aantal druppels, is dat heel normaal. Pas na de bevalling zal de productie echt goed op gang komen, en dan is het fijn dat je zelf alvast weet hoe je met de hand kunt kolven. Kolven met een elektrische kolf wordt tijdens de zwangerschap afgeraden. Er is nog te weinig bekend over het effect van de zuigkracht van deze kolven.

Wat te doen bij harde buiken

Je kunt tijdens het kolven harde buiken krijgen. Stop dan met kolven en probeer het op een later tijdstip weer. Overleg bij twijfel met je verloskundige of gynaecoloog.

Bewaren en meenemen van de melk

Je kunt de moedermelk het beste in spuitjes met een dopje erop en gelabeld (naam, datum en tijdstip) invriezen. Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis neem je de ingevroren moedermelk mee waar het weer in de diepvries moet worden bewaard. Eenmaal ontdooide moedermelk dient binnen 24 uur gebruikt te worden.

Nuttige adressen

Tot slot

Bij vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de lactatiekundigen van Tergooi MC