Neusbijholten

endoscopische operatie

Neusbijholten – endoscopische operatie

Een endoscopische operatie van de neusbijholten doen we als iemand steeds problemen met de neusbijholte heeft. Zoals een ontsteking die blijft terugkomen. De operatie is bedoeld om de afvoer van vocht van de neusbijholten naar de neus te verbeteren.

 

Bij de meeste mensen met problemen met de neusbijholten is een operatie niet nodig. Bij hen werkt een behandeling met medicijnen. Antibiotica bijvoorbeeld of bepaalde neusdruppels of neusspray. Ook stoppen met roken kan zorgen voor minder klachten. Als de klachten hiermee niet verminderen, kan een operatie helpen. De operatie gebeurt meestal onder volledige narcose. De opname duurt één of twee dagen.

Voorbereiding

  • Vanaf veertien dagen vóór de operatie mag u geen medicijnen meer gebruiken waar acetylsalicyl inzit. Dat zit bijvoorbeeld in aspirine, ibuprofen en diclofenac. Deze middelen verdunnen het bloed. Dat vergroot de kans op bloeden na de operatie. U mag wel paracetamol en Finimal gebruiken. Die verdunnen het bloed niet.
  • Gebruikt u longmedicijnen? Dan is het is belangrijk dat u die blijft gebruiken, ook op de ochtend voor de operatie.

Behandeling

De operatie duurt ongeveer een uur. De KNO-arts doet de hele operatie terwijl hij of zij met een kijkertje (endoscoop) in de neus en in de bijholten kan kijken. Zo kan de arts alles het beste zien en opereren zonder littekens te maken.

Via de neus opent de KNO-arts het zogenoemde zeefbeengebied. Dit gebied is vaak de oorzaak van ontstekingen die steeds terugkomen. Het bestaat uit verschillende kleine ruimten. De arts haalt verdikt, ontstoken slijmvlies of poliepen (goedaardige gezwelletjes) weg.

De arts kan tegelijk de afvoergang die van de kaakholten naar de neus loopt ruimer maken. Soms is dit ook nodig voor de afvoergang die van de voorhoofdsholte naar de neus loopt.

Na de behandeling

  • Na de ingreep kan bloed in de keel lopen. Het is belangrijk dat u het bloed uitspuugt en niet doorslikt.
  • De eerste zeven dagen mag u uw neus niet snuiten en mag u niet persen. Door snuiten en persen kan een bloeduitstorting in de oogleden ontstaan of lucht in de oogkas komen. De neus ophalen mag wel. Dit is ook beter om het gebied dat is geopereerd schoon te houden.
  • De neus- en bijholten kunnen gevoelig zijn. Hiervoor kunt u medicijnen krijgen.
  • Soms plaatsen we tampons of plastic steunplaatjes bij de wond. De tampons halen we na een paar dagen weg. De plastic steunplaatjes na ongeveer twee weken. We kunnen ook strookjes plaatsen van sponsachtig materiaal die vanzelf oplossen. Ook met de tampons of steunplaatjes, kan er bloed uit uw neus lekken.

Neus schoonmaken

Uw neus zal na de ingreep eerst verstopt zijn. Ook komt er slijm en bloed uit uw neus. Om uw neus open te houden mag u neusdruppels met xylomethazoline gebruiken.

Vanaf de tweede dag kunt u uw neus spoelen met een zoutwateroplossing (één eetlepel zout op één liter lauw water). Korstjes in de neus lossen hierdoor op en het maakt de neus schoon. Ook kunt u een neuszalf gebruiken om korstjes te voorkomen.

Twee tot drie weken na de operatie komt u op de polikliniek om uw neus schoon te laten maken. Eventueel gebeurt dit met de endoscoop en een zuiger.

Resultaat

Het probleem waarvoor we u opereren, is niet meteen na de operatie over. Het kan ook zijn dat klachten wel verminderen, maar niet helemaal weggaan. De genezing duurt minstens zes weken.

Meer dan 70 procent van de patiënten is uiteindelijk tevreden over het resultaat. Na de operatie moet u vaak langere tijd (maanden) een neusspray of neusdruppels met corticosteroïd blijven gebruiken en de neus spoelen met zout water.

Complicaties

Complicaties bij endoscopische neusoperaties komen bijna nooit voor. In minder dan één procent van de gevallen kan een beschadiging aan de oogkaswand, oogspier of oogzenuw ontstaan. Dat heeft dan te maken met de plaats waar geopereerd is.

Een beschadiging van de schedelbasis, met een mogelijke lekkage van hersenvocht, komt ook bij minder dan één procent van de geopereerde patiënten voor. Als dit snel ontdekt wordt, is dit direct te behandelen.

Contact