Nierzorg op Maat

bij nierschade

Nierzorg op Maat bij nierschade

Bij nierschade is het belangrijk uw nieren en bloeddruk regelmatig te laten controleren. En bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of diabetes goed te behandelen. Met Nierzorg op Maat kunt u bij uw huisarts en praktijkondersteuner terecht voor de controles. U hoeft alleen naar de internist-nefroloog in Tergooi MC als dat nodig is.

Voorbereiding

Voor wie

Uw nieren werken minder goed of er zit eiwit in uw plas. We hebben het dan over nierschade. Bij nierschade slijten de filters sneller en raken ze beschadigd. Beschadigde nierfilters zijn niet meer te herstellen.

Bij beginnende nierschade heeft u vaak geen klachten. Wel heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. Werken de nieren lange tijd niet goed? Dan noemen we dat chronische nierschade. Chronisch betekent langdurig. Daardoor kunnen verschillende lichamelijke problemen ontstaan. De nieren halen minder afvalstoffen uit het bloed. Ook verliest het lichaam belangrijke eiwitten, omdat die in uw plas terechtkomen.

Behandeling

Over Nierzorg op Maat

Met Nierzorg op Maat werken de nefrologen van Tergooi MC samen met de huisartsenpraktijken van de RHOGO. De RHOGO is de regionale huisartsenvereniging van de huisartsen in Gooi en Omstreken.

Het idee van Nierzorg op Maat is dat de huisarts en praktijkondersteuner de controles doen. Uw huisarts kan digitaal met de internist-nefroloog overleggen. Zij kijken samen hoe u het best begeleid kunt worden. We noemen dit telenefrologie. Zo krijgt u de juiste zorg zonder dat u naar het ziekenhuis hoeft. U hoeft alleen naar de internist-nefroloog als dat nodig is.

Controles

Minstens één keer per jaar worden uw nieren gecontroleerd via onderzoek van uw bloed of plas. Ook meten we uw bloeddruk. Dit kunt u ook thuis doen. Kijk op de website thuisarts.nl en gebruik als zoekterm in de zoekbalk ‘zelf bloeddruk meten’.

Griepprik

Heeft u nierschade en een grote kans op hart- en vaatziekten? Dan kunt u elk jaar de griepprik nemen. U krijgt daarvoor een uitnodiging van uw huisarts.

Overleg bij ziekte

Neem contact op met uw huisarts:

  • als u meerdere keren achter elkaar moet overgeven
  • als u erge diarree heeft (vaker dan vier tot vijf keer per dag)
  • als u koorts heeft

Bij deze klachten is de kans groter dat u uitdroogt. Uw arts kan u zo nodig even wat minder medicijnen geven. Soms moet u een poosje helemaal stoppen met de medicijnen.

Wat u zelf kunt doen

Bij nierschade is het erg belangrijk om gezond te leven om verdere schade te voorkomen. Zo maakt u ook de grotere kans op hart- en vaatziekten kleiner. Gezond leven betekent:

Gezond eten

Eet vooral niet te veel zout (maximaal 6 gram per dag).

Niet roken

Rookt u en wilt u stoppen? Dan kunt u dat het beste doen met professionele hulp. En eventueel met medicijnen die u ondersteunen. De praktijkondersteuner kan u advies geven.

Bewegen

Bewegen verlaagt de bloeddruk, helpt tegen overgewicht en maakt de kans op diabetes kleiner. Dit is allemaal goed voor uw nieren.

Afvallen bij overgewicht

Overgewicht vergroot de kans op diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Een goed gewicht is daarom ook beter voor uw nieren.

Vindt u het moeilijk om gezond te blijven leven? Vraag uw huisarts of praktijkondersteuner om advies en begeleiding.