Oorschelpcorrectie

Otoplastiek

Oorschelpcorrectie (otoplastiek)

Het komt vaak voor dat de oren verder van het gezicht afstaan. Dat kan komen omdat het kraakbeenskelet van de oorschelp anders is gevormd. Of omdat de oorschelp te diep is. Met een operatie kan de KNO-arts dit herstellen. Die operatie heet een oorschelpcorrectie of otoplastiek.

 

De operatie kan pas vanaf een leeftijd van zes of zeven jaar. Bij jongere kinderen zou het oor anders misvormd kunnen raken tijdens de verdere groei.

Voorbereiding

De operatie gebeurt onder volledige narcose. Daarom heeft u voor de opname een gesprek met de medewerkers van de afdeling anesthesie. U hoort dan ook vanaf wanneer u niet meer mag eten en drinken. Soms spreekt u ook andere specialisten, zoals een internist, longarts of radioloog. Dat ligt aan uw leeftijd en gezondheid.

Behandeling

We kunnen de oren op verschillende manieren herstellen. Daarvoor kijken we naar iemands persoonlijke kenmerken en naar de vorm van de oorschelp.

Voor de ingreep maken we een snee aan de achterkant van de oorschelp om bij het kraakbeenskelet te komen. Achter het oor halen we wat huid weg. Dan zorgen we dat het kraakbeen een meer natuurlijke vorm krijgt. We zetten dit met interne hechtingen vast.

Het belangrijkste is om de hoek tussen het oor en het hoofd kleiner te maken. We brengen de oorschelp hiervoor dichter naar het bot achter het oor. Soms is het ook nodig de oorlel iets naar achter te verplaatsen en de plooi in het kraakbeen van de oorschelp te herstellen.

De huid zelf maken we dicht met oplosbare hechtingen. Hierna legt de KNO-arts een speciaal verband aan. Dat gaat zwellingen tegen en houdt de oren op de juiste plek.

Als het eerste oor klaar is, draaien we het hoofd en herstellen we het andere oor op dezelfde manier. De oren exact spiegelen kan bijna niet en bovendien heeft geen enkel persoon twee precies dezelfde oren. Maar we zorgen dat de stand van beide oren zoveel mogelijk hetzelfde is. Aan het einde van de ingreep brengen we een drukverband aan om het hoofd.

Na de behandeling

Meestal kunt u op de dag van de ingreep weer naar huis. Het is vaak goed om het dan rustig aan te doen. Net als bij elke operatie bestaat er een kans op nabloeding of ontsteking van de wond. Dit gebeurt bijna nooit bij deze ingreep.

Weer thuis

  • Het hoofdverband kan strak zitten en kan voor lichte hoofdpijn zorgen. We adviseren om de eerste nacht uw hoofd wat hoger te leggen dan uw lichaam.
  • Het hoofdverband moet een week tot anderhalve week blijven zitten. Neem contact op met de KNO-arts als het verband verplaatst.
  • De tweede week zijn de hechtingen weggehaald. U draagt het verband dan vooral nog ’s nachts. Dit is vooral om te zorgen dat de oren tijdens het slapen niet naar voren vouwen.
  • De oren kunnen na de ingreep tijdelijk geen gevoel hebben. De eerste weken kunnen de oren ook wat rood en/of blauw zijn en gezwollen en gevoelig zijn. Dit gaat langzaam weg.
  • Voor de pijn kunt u eventueel pijnstillers nemen. Bij voorkeur paracetamol.
  • De meeste volwassenen kunnen als het verband is weggehaald weer aan het werk gaan.
  • De eerste dagen na de ingreep kan soms een nabloeding ontstaan als de bloeddruk verhoogt.
  • Vermijd de eerste weken zware inspanningen en sporten. Draag daarna bij sporten waarmee u lichamelijk contact kunt hebben met anderen een elastische haarband. Zeker als u een sport doet waarbij uw hoofd in contact kan komen met anderen.

Controle na de behandeling

Ongeveer één of twee weken na de ingreep heeft u een afspraak voor controle op de polikliniek van de KNO. We halen hechtingen weg en kunnen vragen beantwoorden.

Het resultaat

Het kan ongeveer twee tot drie maanden duren voordat het eindresultaat te zien is. Meestal zijn de resultaten goed en is de stand van de oren duidelijk verbeterd. U kunt soms een heel klein verschil zien tussen het linker- en het rechteroor. Heel soms kan een tweede correctie nodig zijn. Ontstekingen komen bijna nooit voor.

De snee is achter de oorschelp gemaakt. Daardoor valt het litteken vaak niet op. Als het litteken dikker wordt, moet u contact opnemen met de KNO-arts.

Contact