Prostaatbiopsie

met of zonder MRI-fusie

Prostaatbiopsie

Bij eerder onderzoek hebben we een verdachte afwijking gezien op uw prostaat. Daarom is met u een afspraak gemaakt voor een prostaatbiopsie. Tijdens dit onderzoek nemen we kleine reepjes weefsel uit uw prostaat. De patholoog onderzoekt de stukjes weefsel daarna onder de microscoop.

 

Voor het onderzoek maken we echobeelden. Soms leggen we daar ook MRI-beelden overheen die eerder zijn gemaakt. Dat noemen we een MRI-fusie.

Voorbereiding

  • Neem 1 uur voor het onderzoek 1.000 mg paracetamol in.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Uw arts overlegt dan met u of u die mag blijven gebruiken. Soms moet u daar een tijdje mee stoppen.
  • De huid tussen de balzak en de anus hoeft u niet te scheren.
  • Bent u op de dag van het onderzoek grieperig of heeft u koorts? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
  • We raden aan iemand mee te nemen naar het onderzoek. U kunt na het onderzoek wat duizelig of suf zijn. U kunt niet zelf auto rijden. We raden u ook af om op de fiets te komen.

Onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een half uur.

  • Vlak voor het onderzoek vragen wij u uw onderkleding en schoenen uit te trekken.
  • U komt op de behandeltafel. U rust met de knieholtes en onderbenen in beensteunen.
  • We verdoven het gebied tussen de balzak en de anus (het perineum). De huid daar heeft veel zenuwen. In de prostaat zelf zitten bijna geen pijnzenuwen.
  • Als u zich ontspant, doet het onderzoek minder pijn.

Vervolg

Echografisch onderzoek

De uroloog of physician assistant brengt via de anus een echografiebuis in. Daarmee brengen we de prostaat in beeld op het beeldscherm. De driedimensionale beelden van de prostaat slaan we op in ons digitale systeem. Zo kunnen we die later goed bekijken.

MRI-fusie

Soms maken we ook een MRI-fusie. We leggen dan MRI-beelden over de echobeelden die we tijdens het onderzoek van de prostaat maken. De radioloog heeft op deze MRI-beelden ingetekend waar de prostaat en de afwijkingen zitten. We kunnen zo op precies de juiste plek reepjes weefsel wegnemen voor verder pathologisch onderzoek.

Weefsel wegnemen

Het weefsel halen we niet via de endeldarm, maar via de huid weg. In het gebied tussen de balzak en de anus. Daardoor is er geen kans op een infectie.

De arts of physician assistant neemt met het weefsel weg met een biopsienaald. Belangrijk is dat u zich tijdens dit onderzoek ontspant. Door de biopsie heeft u niet meer kans op uitzaaiingen van prostaatkanker.

Na het onderzoek

Mogelijke problemen

Na het onderzoek kunt u de volgende problemen krijgen:

Zwelling van de prostaat

De prostaat kan tijdelijk wat gezwollen zijn. Dat ligt aan hoeveel weefsel we hebben weggenomen. Plassen gaat dan moeilijker. Kunt u niet of alleen met moeite plassen? Neem dan meteen contact op.

Bloedverlies

U kunt bloed verliezen via uw plas en sperma. Dit kan een paar dagen tot weken duren. Verliest u veel bloed? Duurt het langer dan een week? Neem dan contact op.

Neem bij deze problemen contact op met de polikliniek Urologie. In de avond, nacht en in het weekend belt u met de huisartsenpost.

Adviezen voor thuis

  • Gebruikt u bloedverdunners? Dan mag u hier meestal ’s avonds weer mee beginnen. Overleg dit eventueel met uw arts of de trombosedienst.
  • Het is goed om na het onderzoek veel te drinken: anderhalf tot twee liter. Doe dit niet als met u is afgesproken dat u maar een beperkte hoeveelheid mag drinken. Neem geen alcohol.
  • Ga de eerste anderhalve week niet fietsen, sporten of zwaar tillen. Daardoor zou een bloeding kunnen ontstaan.
  • Zorgt dat u de eerste vier dagen na het onderzoek geen zaadlozing krijgt.
  • Heeft u na de prostaatbiopsie pijn? Dan kunt u paracetamol nemen. Maximaal vier keer per dag 1.000 milligram.

De uitslag

U krijgt een afspraak bij de uroloog om de uitslag van het onderzoek te bespreken. De afdeling Pathologie heeft wel eerst tijd nodig om uw prostaatweefsel te onderzoeken.

Contact