Prostaatbiopten

met MRI-fusie

Prostaatbiopten (met MRI fusie)

Een transperineale prostaatbiopsie waarbij we soms een MRI-fusie doen, is een aanvullend onderzoek van de prostaat. Met behulp van beelden van de echo (en dus soms de MRI) halen we tijdens dit onderzoek kleine reepjes weefsel uit de prostaat voor onderzoek. Dit onderzoeken we op het pathologisch laboratorium.

Voorbereiding

  • Neem 1 uur van tevoren 1000 mg paracetamol in.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Uw arts overlegt dan met u of u dit mag blijven gebruiken of dat u tijdelijk moet stoppen.
  • Het huidgebied tussen de balzak en de anus (perineum) hoeft niet onthaard te worden.
  • Bent u op de dag van het onderzoek grieperig of heeft u koorts? Neem contact op met de polikliniek urologie.
  • We raden aan iemand mee te nemen naar het onderzoek. U kunt na het onderzoek wat duizelig of versuft zijn. U kunt niet zelf auto rijden. We raden u af om op de fiets te komen.

Onderzoek

Voor dit onderzoek heeft u al een MRI-onderzoek van de prostaat gehad. Uw arts heeft de uitkomst van dat onderzoek met u besproken. Hierop is mogelijk een verdachte afwijking te zien. Er is aanvullend onderzoek nodig. Daarom is met u een afspraak gemaakt voor een prostaatbiopsie.

Tijdens dit onderzoek nemen we kleine reepjes weefsel uit uw prostaat. Bij een fusie leggen we de MRI-beelden over de echobeelden die we tijdens het onderzoek van de prostaat maken. Op deze manier nemen we heel gericht stukjes weefsel uit de prostaat. De patholoog gaat deze stukjes weefsel onderzoeken onder de microscoop. Deze biopten nemen we niet via de endeldarm maar via de huid. Dit is het gebied tussen het scrotum (balzak) en de anus en noemen we het perineum. Door het op deze manier te doen is de kans op een infectie nihil.

Vlak voor het onderzoek vragen wij u uw onderkleding en schoenen uit te trekken en plaats te nemen op de behandeltafel. Hierbij rust u met de knieholtes en onderbenen in beensteunen. Als u zich ontspant, is het onderzoek minder pijnlijk. We starten met het lokaal verdoven van het perineum. Dit doen we omdat de huid in dit gebied veel zenuwen heeft. In de prostaat zelf zitten nauwelijks pijnzenuwen. Het totale onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Echografisch onderzoek

De uroloog of physician assistant brengt via de anus een echografiebuis in. Via de echografie brengen we op het beeldscherm de prostaat in beeld. De driedimensionale beelden van de prostaat slaan we op in ons digitale systeem, zodat we die later goed kunnen beoordelen.

Fusie van de beelden

Als we ook MRI-fusie maken, heeft de radioloog voor de procedure op de MRI-beelden de contouren van de prostaat en de afwijking(en) ingetekend. De arts of physician assistant legt deze MRI-beelden over de echobeelden. Zo stellen we de juiste plaats van de afwijkingen vast. We kunnen dan op precies de juiste plek de reepjes weefsel uitnemen voor verder pathologisch onderzoek.

Biopsie

De arts of physician assistant neemt met een biopsienaald het prostaatweefsel weg. Belangrijk is dat u zich tijdens dit onderzoek ontspant. Een biopsie geeft geen verhoogde kans op uitzaaiingen van prostaatkanker.

Na het onderzoek

Bijwerkingen en complicaties

Na het onderzoek kunnen bijwerkingen optreden:

  • Zwelling van de prostaat
    Afhankelijk van het aantal biopten kan tijdelijk een zwelling van de prostaat ontstaan. Het plassen gaat dan moeilijker. Kunt u niet of alleen met moeite plassen? Neem dan direct contact op met de polikliniek. Neem in de avond, nacht en het weekend contact op met de huisartsenpost.
  • Bloedverlies
    U kunt bloed verliezen via de urine en het sperma. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Verliest u veel bloed? Houdt het bloedverlies langer dan een week aan? Neem dan contact op met de polikliniek. Neem in de avond, nacht en het weekend contact op met de huisartsenpost.

De uitslag

U krijgt een afspraak bij de uroloog om de uitslag van het onderzoek met u te bespreken. Hierbij houden we rekening met de tijd die de afdeling Pathologie nodig heeft om uw prostaatweefsel te onderzoeken.

Nazorg

  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan mag u hier in de meeste gevallen ’s avonds weer mee beginnen. Overleg dit eventueel met uw behandelend arts of de trombosedienst.
  • Het is goed om na het onderzoek veel te drinken (1,5 – 2 liter). Dit geldt niet als u een vochtbeperking opgelegd heeft gekregen. Alcoholische dranken raden wij af.
  • De eerste anderhalve week adviseren we niet te fietsen, sporten of zwaar te tillen. Door irritatie kan een bloeding ontstaan.
  • Wij raden u aan de eerste vier dagen na het onderzoek geen zaadlozing te hebben en niet zwaar te tillen.
  • Heeft u na de prostaatbiopsie pijn? Gebruik dan paracetamol. U mag maximaal 4 keer per dag 1000 milligram innemen.

Afzeggen afspraak

Bent u verhinderd? Laat ons dit dan tenminste 48 uur voor uw bezoek weten.

Contact