Spataderen slokdarm behandelen

Spataderen in de slokdarm behandelen

In uw slokdarm kunnen spataderen zitten. Die worden ook wel slokdarmvarices genoemd. Bij grote slokdarmspataderen of spataderen die eerder gebloed hebben, is de kans op een bloeding groot. Om die kans te verkleinen, kunnen we de spataderen afbinden met elastiekjes.

 

Voorbereiding

Als de behandeling in de ochtend is

Voor de behandeling moet de maag leeg zijn. Daarom mag u vanaf middernacht tot aan de behandeling niets meer eten. U mag tot drie uur voor het onderzoek nog wel heldere vloeistoffen drinken, zoals water, thee, limonade en bouillon. Wacht met het innemen van uw medicijnen tot na het onderzoek.

Als de behandeling in de middag is

U mag ‘s morgens vóór 08:00 uur een licht ontbijt nemen. Dit bestaat uit een beschuit met een beetje jam en een kopje thee. U mag in de ochtend ook uw medicijnen nog innemen. Tot drie uur voor de behandeling mag u heldere vloeistoffen drinken: water, thee, limonade en bouillon.

Belangrijke informatie

De behandeling

Een gespecialiseerd arts behandelt u. Hij of zij wordt geassisteerd door twee endoscopieverpleegkundigen.

  • De verpleegkundige vraagt u om een eventuele gebitsprothese uit uw mond te doen.
  • U gaat op uw linkerzij liggen met uw kin op de borst. U krijgt een bijtring in de mond.
  • Eerst wordt een onderzoek gedaan om vast te stellen dat u inderdaad spataderen heeft. Daarvoor gebruikt de arts een endoscoop: een flexibele slang die aan het uiteinde een minicamera heeft.
  • Volgt een behandeling? Dan maakt de verpleegkundige de endoscoop klaar om de spataderen af te binden. Dat gebeurt met elastiekjes.

Roesje (sedatie)

Voor dit onderzoek krijgt u meestal een roesje (sedatie). Hierdoor wordt u wat slaperig en is het onderzoek minder zwaar. Bij een actieve bloeding is een roesje niet mogelijk. Dan zou u zich kunnen verslikken.

Een roesje is geen narcose. Hoe slaperig u wordt, is vooraf niet te zeggen. Ook als u niet slaapt, bent u meer ontspannen. De meeste mensen herinneren zich weinig tot niets van het onderzoek als het klaar is.

Na de behandeling

De elastiekjes klemmen de spataderen af. Hierdoor stroomt er geen bloed meer door de spataderen en gaan ze weg. Het bloed kiest dan een andere route. De elastiekjes vallen er na enkele dagen af. Ze gaan via uw ontlasting vanzelf uit uw lichaam. Meestal moeten we de behandeling herhalen.

Vloeibaar eten

De eerste 24 uur mag u niet eten en alleen helder vloeibaar drinken nemen. Daarna neemt u vijf dagen lang vloeibaar gemalen voeding, tenzij we iets anders met u afspreken. U kunt wat last hebben van keelpijn. Die gaat meestal na 24 uur weer over.

Niet zelf rijden

Door het roesje reageert u minder goed en werkt uw geheugen minder goed. U mag daarom na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Regel vooraf dat iemand u kan begeleiden en na het onderzoek naar huis kan brengen. De eerste 24 uur na het onderzoek mag u:

  • geen alcohol drinken
  • geen belangrijke beslissingen nemen
  • geen gevaarlijke machines bedienen
  • niet actief deelnemen aan het verkeer

Wanneer bellen

Het risico van de behandeling is dat de spataderen gaan bloeden. Neem direct contact op als u:

  • bloed spuugt
  • steeds meer last van pijn of misselijkheid heeft
  • koorts of koude rillingen krijgt
  • kortademig wordt
  • zwarte ontlasting heeft