Standscorrectie

van de versleten knie

Standscorrectie van de versleten knie

Uw orthopedisch chirurg heeft u voorgesteld de ongunstige stand van uw knie te verbeteren, zodat het versleten deel van uw knie minder belast wordt en daardoor minder pijnlijk is. U kunt lezen hoe het kniegewricht werkt en wat de oorzaken zijn van slijtage (artrose).
U krijgt informatie over de voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en de nabehandeling.

Het kniegewricht

Het kniegewricht is een scharniergewricht. Het bestaat uit het scheenbeen, het bovenbeen en aan de voorkant de knieschijf.

De uiteinden zijn bedekt met een laag kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt. Deze kraakbeenlaag is elastisch en kan schokken en stoten opvangen.

Oorzaken

Arthrose is een aandoening van het gewricht waarbij de kraakbeenlaag die de botdelen bedekt, aangetast wordt en het onderliggende bot gedeeltelijk bloot komt te liggen. De kraakbeenlaag kan op den duur geheel verdwijnen. In de knie bestaat de aandoening vaak aan één kant van het gewricht; de binnen- of buitenkant. Door verlies van bot en kraakbeen aan die kant gaat de knie naar de andere kant uitwijken, zodat op deze manier een O- of X-been ontstaat. Bij een beschadigde of versleten knie treedt de pijn meestal op bij (trap)lopen en lang staan. Ook startpijn komt voor en pijn in rust in bepaalde houdingen. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op. Uit wetenschappelijk onderzoek en lange ervaring blijkt dat in die gevallen waarin de artrose min of meer beperkt is tot één zijde van het kniegewricht, een correctie van de stand goede resultaten oplevert. Het inbrengen van een kunstknie kan hierdoor worden uitgesteld of zelfs worden vermeden.

Voorbereiding op de operatie

Vóór de opname in het ziekenhuis krijgt u een afspraak bij de pre-operatieve polikliniek. Daar vindt een algemeen onderzoek plaats naar uw gezondheid en zal een anesthesiologie-assistent u infomeren

over de verdoving en de narcose. Op indicatie vindt bloedonderzoek plaats, wordt een hartfilmpje gemaakt en wordt u gezien door de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek worden eventuele gezondheidsproblemen besproken die van invloed kunnen zijn op de verdoving. Dit is nodig om u lichamelijk zo goed mogelijk op de operatie voor te bereiden en zo de kans op problemen zo klein mogelijk te maken.

Welke verdoving wordt toegepast?

De operatie gebeurt onder algehele narcose of ruggenprik. De ruggenprik kan worden gecombineerd met een slaapmiddel, waardoor u weinig of niets van de operatie merkt. De anesthesioloog bepaalt, na overleg met u, de keuze.

De operatie

Voor het uitvoeren van de operatie zijn meerdere mogelijkheden; meestal vindt er een correctie van een O-been plaats.

  • Bij O-benen met slijtage aan de binnenzijde wordt van het O-been een licht X-been gemaakt door een wig weg te nemen aan de buitenzijde van de knie.
  • Bij een X-been met slijtage zal de correctie aan de binnenkant van de knie worden uitgevoerd, meestal net boven de knie. Er wordt dan een wigje weggenomen.

Het bot wordt vastgezet met plaat en schroeven.

De ingreep duurt ongeveer één uur. De eerste dag na de ingreep begint de revalidatie.

Standscorrectie

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie

Na de operatie

Medicijnen

Tijdens en na de operatie krijgt u medicijnen om bloedstolsels (trombose) te voorkomen via een prikje in de buikwand. Na ontslag uit het ziekenhuis is het belangrijk om gedurende zes weken dagelijks een spuitje tegen trombose te plaatsen. U krijgt informatie over hoe dat het beste gaat. Ook is het noodzakelijk rond de operatie antibiotica toe te dienen om het altijd aanwezige risico op een infectie (één tot twee procent) te verkleinen. De eerste dagen na de operatie wordt tevens gezorgd voor een goede pijnstilling.

Nabehandeling

Na de operatie verblijft u één nacht in het ziekenhuis. De eerste zes weken moet u met twee krukken lopen, u mag 10% gewicht op het been zetten om het bot goed vast te laten groeien. De fysiotherapeut helpt u na de operatie bij het gaan lopen met de krukken. Na zes weken komt u op de poli terug voor het laten maken van een foto. De botgenezing zal dan op de polikliniek met hulp van een röntgenfoto worden beoordeeld. Daarna kost het nog zeker zo’n zes weken om weer volledig te kunnen functioneren.

Verwachtingen

Het resultaat zal zijn dat uw knie weer recht komt te staan en dat de pijn voor het grootste deel of helemaal verdwenen is. Er is geen bezwaar tegen flinke belasting van de gecorrigeerde knie. Het inbrengen van een kunstknie is dan niet nodig of kan tenminste vele jaren worden uitgesteld.

Complicaties

Ondanks alle zorg die besteedt wordt aan de operatie kunnen er soms toch complicaties optreden, bijvoorbeeld:

  • Infectie, hierbij bestaat de kans dat de genezing langer duurt en dat de wond moet worden gespoeld.
  • De stand van de benen kan onvoldoende gecorrigeerd blijven, waardoor u pijn kunt blijven houden.
  • Enige overcorrectie is goed, maar dit kan ook teveel zijn.
  • De botdelen groeien niet aan elkaar, waardoor een tweede operatie nodig is.
  • Ondanks antistollingsmiddelen kan toch trombose of verstopping van longvaten (longembolie) ontstaan.
  • Logesyndroom: als de druk in de spierkoker te hoog wordt, kunnen de spieren waarmee de voet wordt geheven, doodgaan. Dit geeft blijvende uitval. Ter voorkoming van deze complicatie wordt de spierkoker al tijdens de operatie geopend.
  • Zenuwuitval: zelden ontstaat er uitval van een zenuw waardoor een klapvoet ontstaat. Door deze uitval is een schoenaanpassing noodzakelijk. De uitval kan tijdelijk of blijvend zijn.

In de volgende gevallen moet u contact opnemen met de behandelend arts:

  • Als de wond gaat lekken.
  • Als de wond dik wordt en/of meer pijn gaat doen;
    als u niet meer op het been kunt staan, terwijl dit eerder goed mogelijk was.
  • Bij een pijnlijke of dikke kuit.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u die stellen aan uw behandelend arts. U kunt daartoe contact opnemen met de polikliniek Orthopedie, T 088 753 12 70.

Nadere informatie op orthopedisch gebied is te verkrijgen via internet op de website www.zorgvoorbeweging.nl

Deze tekst is mede samengesteld door de Commissie Patiëntenvoorlichting van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.