Tofacitinib bij colitis ulcerosa
Uw Maag-Darm-Leverarts heeft met u gesproken om tofacitinib te gaan gebruiken. Tofacitinib is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij colitis ulcerosa. De werkzame stof in tofacitinib zorgt dat de ontsteking in de darm wordt geremd. U krijgt dit medicijn omdat andere middelen niet goed (meer) werken. Of omdat u daarvan bijwerkingen kreeg.
Met medicijnen proberen we de ontstekingsreacties bij colitis ulcerosa onder controle te houden. Zo nemen de klachten en de kans op complicaties af. Medicijnen kunnen de ziekte niet genezen.
Voorbereiding
Als u tofacitinib gebruikt, kan een sluimerende infectie actief worden. Daarom onderzoeken we eerst of u geen sluimerende of actieve infecties heeft (naast uw darmontsteking). We doen daarvoor een aantal testen. Een longfoto bijvoorbeeld en verschillende bloedtesten. Zo weten we zeker dat u bijvoorbeeld geen hepatitis B of C, HIV, CMV, EBV of tuberculose heeft. Soms is het nodig u door te verwijzen naar een andere specialist. Denk aan een longarts of internist.
U kunt infecties zelf herkennen aan algemene verschijnselen. Klachten die hierbij passen zijn:
- gezwollen lymfeklieren
- blijven hoesten
- plotseling gewicht verliezen
- koorts
Neem contact op met uw Maag-Darm-Leverarts of IBD-verpleegkundige als u denkt dat u een infectie heeft. Ook tijdens uw behandeling met tofacitinib. Laat het ook weten als u bekend bent met hart- en vaatziekten. Of als andere factoren spelen die een risico kunnen zijn. Als u rookt of heeft gerookt bijvoorbeeld of in het verleden kanker heeft gehad. U heeft dan meer kans op onder andere trombose.
Gebruik van tofacitinib
Tofacitinib is er in tabletten van 5 mg en 10 mg.
- De eerste acht weken neemt u twee keer per dag 10 mg. Daarna twee keer per dag 5 mg.
- Uw arts kan samen met u besluiten om langer 10 mg te nemen. U krijgt dan in totaal 16 weken twee keer per dag 10 mg.
Advies
- Neem tofacitinib elke keer op dezelfde tijd van de dag in.
- U mag er iets bij eten, maar dit hoeft niet.
- Bewaar de medicijnen op kamertemperatuur.
Eerste periode
Tofacitinib werkt meestal binnen een paar weken. Uw arts of verpleegkundige controleert de eerste vier maanden elke maand uw bloed. Soms kijken we ook naar uw ontlasting.
Tabletten vergeten
Bent u een keer vergeten tofacitinib te nemen? Neem dan niet twee tabletten tegelijk om de vergeten keer in te halen. Neem uw volgende tablet gewoon op het moment dat u dat normaal ook doet.
Tofacitinib met andere medicijnen
- Ketoconazol, ciclosporine, rifampicine of fluconazole werken soms minder goed met tofacitinib. Laat uw arts of verpleegkundige weten als u deze medicijnen gebruikt of gaat gebruiken.
- Kruiden of supplementen zoals Sint janskruid of echinacea kunnen de werking van tofacitinib versterken of juist verminderen.
Verandert er iets met uw medicijnen? Of heeft u andere vragen? Bespreek dit met uw arts, apotheek of verpleegkundige.
Vaccinaties
De griepprik, hepatitisvaccinatie en COVID-vaccinatie zijn veilig tijdens de behandeling met tofacitinib. Vermijd vaccinaties met verzwakte levende vaccins als u adalimumab gebruikt. Dat zijn bijvoorbeeld vaccinaties voor de bof, mazelen, rode hond (BMR) en gele koorts. Overleg met uw arts of verpleegkundige als u een vaccinatie moet krijgen.
Bijwerkingen
Medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Ook tofacitinib.
Bijwerkingen die vaak voorkomen
Eén tot tien procent van de patiënten krijgt te maken met:
- infecties, zoals longontsteking, bronchitis, blaasontsteking, ontstekingen aan neus, keel of luchtpijp
- spier- en gewrichtspijn
- meer spierenzymen in het bloed, verhoogd cholesterol, bloedarmoede
- misselijkheid, overgeven
- vermoeidheid
- uitslag
- gezwollen voeten en handen
Bijwerkingen die soms voorkomen
0,1 tot één procent van de patiënten krijgt te maken met:
- infecties van de huid (gordelroos)
- verhoogd cholesterol
- toename van gewicht
- slaapstoornissen
- diverticulitis
Wanneer bellen
Neem contact op met uw IBD-verpleegkundige of arts als u klachten krijgt. Bijvoorbeeld bij een infectie. U kunt dan klachten hebben als griep, verkoudheid, hoesten, blaren, buikpijn, blijvende hoofdpijn of een allergische reactie. Neem ook contact op bij de volgende klachten:
- jeuk of huiduitslag
- rillingen
- kortademigheid
- misselijkheid
- beklemmend gevoel op de borst
- zwelling van lippen, tong of keel
- duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd
Zwangerschap en borstvoeding
Zwangerschap
Het is nog niet bekend wat tofacitinib doet voor de vruchtbaarheid en tijdens de zwangerschap. Daarom raden we aan dit medicijn niet te nemen als u zwanger bent. Gebruik zolang u tofacitinib neemt en minstens vier weken daarna anticonceptie. Zo voorkomt u dat u dan zwanger raakt.
Soms kunt u met uw arts beslissen dat het voordeel van het nemen van tofacitinib groter is dan het risico voor uzelf en uw baby. Heeft u de wens om zwanger te worden of bent u zwanger? Overleg met uw arts of verpleegkundige wat voor uw situatie het beste is. Zie ook Kinderwens en zwangerschap bij chronische darmziekte.
Borstvoeding
Het is niet bekend of tofacitinib in de moedermelk terechtkomt. En als dat wel zo is, weten we niet wat dat doet met de baby. Zolang dit niet bekend is, raden we u af tofacitinib te nemen als u borstvoeding geeft.