Verzorgen stoma dunne darm

(ileostoma)

Verzorgen stoma dunne darm (ileostoma)

Een ileostoma is een stoma op de dunne darm. Dit stoma produceert ongeveer 500 tot 750 milliliter ontlasting per 24 uur. De ontlasting is eerst dun, maar wordt na verloop van tijd brijig. Dit komt omdat de dunne darm een deel van de functie van de dikke darm overneemt.

Waarom stoma goed verzorgen?

De stoma produceert dag en nacht. Ook ‘s nachts moet u het stomazakje daarom soms legen. De ontlasting uit de dunne darm is ‘agressief’: het bevat veel sterk-prikkelende stoffen. Wanner deze stoffen in aanraking komen met de huid, kan deze binnen een paar uur al rood worden en beschadigen. Het is dus belangrijk de mal en de huid goed in de gaten te houden en uw stoma tijdig te verzorgen.

Hoe stoma verzorgen?

Leeg het zakje als het voor een derde vol is. Een te vol zakje kan teveel aan de huidplaat of de huid gaan trekken. Voordat u het zakje leegt – knielend of zittend – kunt u toiletpapier in het toilet leggen om opspatten te voorkomen.

Tip

Hang de uitloop van het stomazakje tussen de benen in de toiletpot, maak de uitloop los en trek deze naar de toiletpot toe om te legen. Trek na het legen de uitloop weer omhoog, droog het uiteinde met wc-papier en vouw het weer dicht.

Voedingsadviezen bij ileostoma

Ga voor voedingsadviezen bij een stoma naar de informatiepagina Voedingsadviezen bij ileostoma.

Medicijnen en een ileostoma

  • Sommige medicijnen worden minder goed opgenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ‘de pil’ en dragees en capsules die in de darm behoren te worden opgenomen. Vraag hierover advies aan uw specialist.
  • Bij penicilline kan diarree optreden.
  • Gebruikt u een pijnstiller? Bijvoorbeeld paracetamol? Los het tablet dan eerst op in een glas water. De pijnstiller werkt dan effectiever.
  • Vermeld bij een bezoek aan de arts of specialist altijd dat u een ileostoma heeft. Uw dokter moet dit weten in verband met het voorschrijven van medicijnen. Dit betekent ook: geen zetpillen laten voorschrijven.

Vragen

Neem dan contact op met de stomaverpleegkundige,  of  088 753 32 23. Alle werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 16:00 uur. Neem buiten deze tijden contact op via de afdeling Spoedeisende Hulp, T 088 753 16 60.

Contact