Behandeling van wratten

met monochloorazijnzuur (MCA)

Behandeling van wratten met monochloorazijnzuur

Wratten gaan vanzelf weer weg. Maar soms duurt dit wel maanden of zelfs jaren. In die tijd kunnen wratten vervelend of pijnlijk zijn. We kunnen dan besluiten de wratten te behandelen met monochloorazijnzuur (MCA). We brengen dit middel één keer per week aan op de polikliniek. Maximaal zes weken achter elkaar.

Voorbereiding

We vragen u om steeds één of twee keer per dag het eelt van de wrat te schuren. De behandeling met MCA werkt dan het beste. U kunt het eelt weghalen met schuurpapier of puimsteen. Of vijlen met een eeltvijl. Zo haalt u al een deel van de hoornlagen van de wrat weg. We kunnen het middel dan direct op de wrat aanbrengen.

Behandeling

We brengen monochloorazijnzuur (MCA) één keer per week aan op de polikliniek.

  1. We smeren de huid rond de wrat in met vaseline. Dat doen we om de gezonde huid te beschermen.
  2. We stippen de wrat aan met MCA. Dit kan soms een beetje prikken.
  3. We doen een (hypoallergene) pleister op de plek die we hebben behandeld.

We stippen de wrat maximaal zes keer aan met MCA. Meestal is dit genoeg voor een goed resultaat.

Na de behandeling

De plek die we behandeld hebben, kan een beetje rood worden. Ook kan er een blaar op de plek komen.

Schoonmaken

Haal de pleister twee uur nadat de MCA is aangebracht weg. Was de huid daaronder met water en zeep. Tenzij we u iets anders hebben laten weten.

Toch nog wratten

Soms zijn na zes behandelingen toch niet alle wratten weg. U kunt uw wratten dan verder zelf behandelen. Gebruik daarvoor een middel waar salicylzuur of trichloorazijnzuur inzit. Die kunt u zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Ook dan blijft het belangrijk de wratten steeds eerst te schuren of vijlen. Dat maakt de wratten dunner. En daardoor werkt de behandeling beter.