Behandeling

met Zometa®

Behandeling met Zometa®

Wat goed is om te weten over botaanmaak en botafbraak

In gezonde botten zijn met name twee soorten cellen actief: cellen die bot aanmaken (osteoblasten) en cellen die bot afbreken (osteoclasten).
Normaal bestaat er een redelijk evenwicht tussen beide soorten cellen.
Bij uitzaaiingen in de botten kunnen door de kankercellen stoffen worden aangemaakt die de werking van de bot-afbrekende cellen versterken. Het gevolg is dat de botstevigheid wordt aangetast. Hierdoor kan pijn in de botten optreden en er kunnen botbreuken ontstaan. Ook het calcium in het bloed (hoeveelheid kalk) kan te hoog worden.

Doel van de behandeling

Zometa® vermindert de botafbraak en verlaagt het calcium in het bloed. Door de verminderde botafbraak verminderen pijnklachten, is de kans op botbreuken kleiner en daalt het calciumgehalte in het bloed.

Wat houdt de behandeling in?

Zometa® wordt toegediend via een infuus. Hiervoor komt u op de afdeling Dagbehandeling van Tergooi MC in Hilversum. De toediening van het medicijn zelf duur ongeveer een kwartier.

Mogelijke bijwerkingen

Het is mogelijk dat u zich de dag na de behandeling niet lekker voelt en last hebt van spierpijn. U mag dan drie tot vier keer per dag twee tabletten paracetamol innemen. Andere bijwerkingen kunnen zijn: een lichte temperatuursverhoging op de dag van toediening, hoofdpijn, pijn in de botten (dit is van voorbijgaande aard), misselijkheid of ontstekingsachtige verschijnselen in het bloedvat waarin het infuus was ingebracht. Er kan ook botbeschadiging in de kaak ontstaan.

Zometa® en botbeschadiging in de kaak

Botbeschadiging in de kaak is een bijwerking die soms (bij 1 op de 100) voorkomt bij patiënten die Zometa® krijgen. Botbeschadiging in de kaak kan ook optreden na het stoppen van de behandeling. Het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen, omdat het een aandoening is die pijnlijk kan zijn en moeilijk te behandelen is.

Vóórdat u de behandeling krijgt

Informeer uw tandarts over het gebruik van Zometa ® zodat de tandarts uw gebit zo nodig extra kan controleren. Vertel uw specialist of verpleegkundige als u problemen heeft met uw mond of gebit.

Het risico op het ontwikkelen van botbeschadiging in de kaak is hoger bij:

  • Het ondergaan van tandheelkundige ingrepen (zoals het trekken van een tand of kies)
  • Niet regelmatig op controle gaan bij de tandarts
  • Tandvleesaandoeningen
  • Roken
  • Verschillende soorten kankerbehandelingen
  • Behandeld zijn met een bisfosfonaat

Tijdens de behandeling

U dient ervoor te zorgen dat u een goede mondhygiëne heeft door uw tanden en tong te poetsen met een zachte tandenborstel na elke maaltijd en voor het slapen gaan. Spoel uw mond goed na. Houd uw mond goed vochtig door regelmatig wat te drinken. Bij veranderingen aan het gebit: neem contact op met uw tandarts. Als u een kunstgebit draagt, moet u ervoor zorgen dat deze goed past.

Als u een tandheelkundige behandeling of een tandheelkundige operatie moet ondergaan (bijvoorbeeld het trekken van een tand of kies), informeer dan uw specialist of de verpleegkundige en vertel uw tandarts dat u behandeld wordt met Zometa®.

Raadpleeg onmiddellijk uw specialist of verpleegkundige en tandarts als u problemen krijgt met uw mond of gebit zoals loszittende kiezen of tanden, pijn of zwelling, niet-genezende zweren of pusafscheiding. Dit kan een teken zijn van botbeschadiging in de kaak.

Duur van de behandeling

Uw specialist bespreekt met u hoe vaak de toediening van Zometa® zal plaatsvinden.

Contact