Wat is een coronavaccinatie?
Een coronavaccinatie verbetert uw afweer tegen het coronavirus. De verkleint de kans dat u ziek of ernstig ziek wordt door het virus. Ook als u al corona heeft gehad, kunt u de vaccinaties krijgen. Na corona heeft u meestal al een sterke bescherming tegen corona. Als u daarna een vaccin tegen corona neemt, wordt deze bescherming waarschijnlijk nog beter. Algemene informatie over coronavaccins vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Kan ik een coronavaccinatie krijgen?
We kunnen ons voorstellen dat u wilt weten of er extra of afwijkende adviezen gelden voor uw ziekte of aandoening. Overleg dit met uw huisarts of specialist. Tip: lees eerst de overige informatie op deze pagina door.
Vaccineren bij een goed werkend immuunsysteem
Vaccineren bij verminderd immuunsysteem, ziektes en aandoeningen
Medisch hoog-risicogroepen en vaccinatie tegen corona
Allergieën voor het coronavaccin
Heeft u een ernstige allergie voor een stof die in het vaccin zit of heeft u na uw eerste vaccinatie een allergische reactie gekregen? Overleg dan met uw huisarts. Uw huisarts kijkt dan samen met u of het nodig is om u naar een specialist in allergie (allergoloog) te verwijzen. De allergoloog onderzoekt of en hoe u de tweede prik veilig kunt krijgen. In de bijsluiter van Pfizer, de bijsluiter van Moderna en de bijsluiter van Janssen kunt u zien wat in de vaccins zit.
Bloedverdunners en coronavaccinatie
Ook als u bloedverdunners slikt, adviseren wij u om een vaccinatie te halen. Om te voorkomen dat in de spier waarin geprikt wordt een bloeding optreedt, geldt een aantal adviezen die per bloedverdunner verschillen.
VKA: Fenprocoumon, Acenocoumarol
- Geef zo snel mogelijk de datum van uw vaccinatie of booster door aan uw trombosedienst. De trombosedienst kan dan zorgen dat u de prik veilig kunt krijgen. Soms is daarvoor een extra controle van uw bloed nodig. Met die extra controle wordt dan uw INR-waarde bepaald. Meer informatie leest u op wtdhilversum.nl.
- De trombosedienst past uw dosering aan.
- Druk na uw vaccinatie de plaats minimaal 2 minuten stevig af (niet wrijven).
DOAC: Rivaroxaban, Apixaban, Edoxaban, Dabigatran
- Neemt u eenmaal per dag uw medicatie? Laat u zich dan minimaal 12 uur na uw laatste medicatie-inname vaccineren. Druk na uw vaccinatie minimaal 2 minuten hard op de prikplek (niet wrijven).
- Neemt u tweemaal per dag uw medicatie? Laat u zich dan minimaal 4 uur na uw laatste medicatie-inname vaccineren. Druk na uw vaccinatie minimaal 2 minuten hard op de prikplek (niet wrijven).
- Is bovenstaande praktisch voor u niet haalbaar? Druk dan na de vaccinatie de prikplaats 10 minuten stevig aan (niet wrijven).
LMWH: Nadroparine, Enoxaparine, Dalteparine, Tinzaparine
- Laat u zich minimaal 8 uur na uw laatste medicatie-inname vaccineren.
- Druk na de vaccinatie minimaal 2 minuten hard op de prikplek (niet wrijven).
Trombocytenaggregatieremmers: Clopidogrel, Prasugrel, Ticagrelor, Acetylsalicylzuur, Carbasalaatcalcium, Dipyridamol
- Deze kunt u veilig blijven slikken voor en na uw vaccinatie.
- Druk na de vaccinatie minimaal 2 minuten hard op de prikplek (niet wrijven).
Heeft u een aangeboren stollingsafwijking? Overleg met uw arts of voor u afwijkende adviezen gelden.
Operatie en een coronavaccinatie
Het RIVM adviseert om u niet te laten vaccineren binnen 48 uur voor of na een geplande operatie. Dit geldt voor de coronavaccinatie én de griepvaccinatie. Na 48 uur zijn eventuele bijwerkingen van de vaccinatie verdwenen. Zo ontstaat geen verwarring of eventuele complicaties komen door de operatie of door het vaccin.
Zwangerschap of borstvoeding en een coronavaccinatie
Tijdens uw zwangerschap is de kans iets groter dat u erg ziek wordt door corona. Door vaccinatie heeft u veel minder kans om ziek te worden door het virus. En als u toch ziek wordt, verloopt de ziekte veel minder ernstig. Artsen en verloskundigen raden daarom alle zwangere vrouwen aan om een vaccin tegen corona te halen.
Zeker als u zwanger bent en een chronische ziekte hebt, bijvoorbeeld diabetes of een hart- of nierziekte, raden we u sterk aan om een vaccin te halen. Want als u zwanger bent én een chronische ziekte hebt, heeft u nog meer kans om ernstig ziek te worden van corona.
- Krijgt u de vaccinatie 3 weken of langer vóór de bevalling? Dan beschermt de vaccinatie waarschijnlijk ook uw baby de eerste maanden na de geboorte tegen corona. De afweerstoffen die uw lichaam maakt na de vaccinatie, komen via de moederkoek (placenta) ook bij uw baby. Meer informatie leest u op de website van de NVOG.
- Geeft u borstvoeding? Ool dan dan kunt u zich gewoon laten vaccineren.
- U kunt de vaccinatie ook krijgen als u zwanger wilt worden. U wordt niet minder vruchtbaar door de vaccinatie.
- Krijgt u IVF? Bespreek dan met de arts die u behandelt of en wanneer u de vaccinatie kunt krijgen.
Contact
Route Hoofdgebouw D2·6
T 088 753 12 10
Ma t/m vrij 08:00 – 16:30 uur
Farmacie afdeling
T 088 753 21 53
Ma t/m vrij van 8:30 tot 17:00 uur