Eerder naar huis door controle op afstand
Met de app ‘Thuismeten’ beantwoordt u vragen over uw gezondheid en voert u gegevens in. Zo kunnen we u op afstand in de gaten houden. U hoeft dan niet meer in het ziekenhuis te blijven en kunt eerder naar huis.
U doet zelf metingen thuis. Bijvoorbeeld hoeveel zuurstof in uw bloed zit en wat uw hartslag is. En u beantwoordt vragen over uw gezondheid. Die gegevens geeft u via de app aan ons door. We controleren uw gegevens een paar keer per dag. En bellen u elke dag om te horen hoe het thuis gaat.
App installeren
We gebruiken in Tergooi MC de app ’Thuismeten – zorg op afstand’ van Luscii. Een verpleegkundige helpt u om de app op uw mobiele telefoon of tablet te installeren als u nog in het ziekenhuis bent. Ook oefent u samen met de app voor u naar huis gaat. Zo weet u goed hoe alles werkt.
- De verpleegkundige meldt u aan. U krijgt een e-mail van Luscii op uw e-mailadres. Daarmee kunt u de app installeren. Soms komt deze mail in uw spam of bij de ongewenste e-mail terecht.
- Download de app ‘Thuismeten – zorg op afstand’ op uw telefoon of tablet via de App Store of Play Store.
- U krijgt per e-mail een controlecode om de registratie af te ronden. Vul die code binnen 15 minuten in. Anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren.
Met vragen bij het installeren van de app, kunt u terecht bij Luscii Support: of T 085 13 05 851.
Zuurstof thuis
Uw medisch specialist vraagt zuurstof voor thuis aan bij de leverancier. De leverancier maakt een afspraak met u en uw mantelzorger wanneer de zuurstof geleverd kan worden. Bij de levering kijkt de leverancier samen met de mantelzorger waar in huis de zuurstof geplaatst kan worden. Ook geeft de leverancier uitleg over hoe u het zuurstoftankje en de neusbrilletjes moet gebruiken. Het neusbrilletje moet u iedere week vervangen. Wanneer ze op zijn, kunt u dit bij de leverancier aangeven. U krijgt dan per post nieuwe toegestuurd.
Bij gebruik van zuurstof thuis is het belangrijk dat:
- thuis of in uw omgeving niet gerookt wordt en dat u zelf ook niet rookt
- geen gebruik gemaakt wordt van open vuur, zoals haardvuur, een gas-oliekachel of kaarsjes en waxinelichtjes. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties!
Lees meer over zuurstof thuis.
Metingen thuis doen
In de Thuismeten-app staan verschillende acties voor u klaar. Die moet u drie keer per dag invullen en via de app doorsturen naar het ziekenhuis. Dat doet u om:
- 09:00 uur
- 14:00 uur
- 19:00 uur
U meet:
- hoeveel zuurstof in uw bloed zit (zuurstofsaturatie)
- hoeveel liter zuurstof u heeft gebruikt
- uw temperatuur
- uw hartslag
Hoe u dit meet, staat hieronder uitgelegd. Ook geeft u aan hoe kortademig of benauwd u bent. En of u hoest en hoe u zich verder voelt. U noteert dit allemaal in de app. Beantwoord ook de andere vragen die voor u klaarstaan.
Zuurstof in bloed meten
De zuurstofsaturatie geeft aan hoeveel zuurstof in uw bloed zit. Om dit te meten, krijgt u een zuurstofsaturatiemeter mee naar huis. U meet het zuurstof in uw bloed zo:
- Ga voordat u gaat meten tien minuten rustig zitten of liggen.
- Warm uw handen goed op voordat u meet.
- Plaats de zuurstofsaturatiemeter op een vinger. Op die vinger mag geen nagellak zitten. Dat verstoort de meting.
- Wacht rustig af. Het kan even duren voor de zuurstofsaturatie gemeten is.
- De saturatie is af te lezen op de meter onder ‘%Sp02’ (zie afbeelding 1) .
- Meet u een waarde die afwijkt? Meet dan meteen nog een keer.

Hartslag meten
Ook de hartslag meet u met de zuurstofsaturatiemeter, als u ook het zuurstof in het bloed meet. Het tweede getal op de zuurstofsaturatiemeter geeft uw hartslag aan, onder ‘PRbpm’.

Kortademigheid meten
Alleen u voelt aan of u benauwd bent en hoe erg die benauwdheid voor u is. Het is soms lastig aan te geven hoe benauwd u bent. Het kan helpen om met een cijfer aan te geven hoe kortademig of benauwd u bent (zie afbeelding 3). Dat maakt het meetbaar voor de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Kortademigheid of benauwdheid wordt in medische termen ook wel ‘dyspnoe’ genoemd.

- Geeft u uw benauwdheid een score van 1 tot 4? Dan weet de verpleegkundige dat u op dat moment niet erg benauwd bent. De benauwdheid is voor u goed te doen. Het is niet nodig om direct maatregelen te nemen.
- Als u erg benauwd bent, kunt u een cijfer geven tussen de 5 en de 10. De verpleegkundige vraagt dan aan u of maatregelen nodig zijn om de benauwdheid minder erg te maken.
Temperatuur meten
De temperatuur kunt u meten met uw eigen thermometer. Onder de tong of via het oor geven een betrouwbare uitslag.
Controle van uw gegevens
- We bellen u elke dag rond 14:30 uur om te horen hoe het thuis met u gaat.
- In het ziekenhuis controleren we de gegevens die u invoert een paar keer per dag. Dit doen we om 10:00 uur en om 14:15 uur. En nog een keer in de avond als dat voor uw situatie nodig is.
- Wijken uw gegevens af? Omdat u bijvoorbeeld meer kortademig bent of het zuurstof in uw bloed anders is? Dan nemen we contact met u op. U kunt dan gebeld worden buiten de tijden die met u zijn afgesproken.
- We controleren uw gegevens dus niet meteen. Beoordeel het zuurstof in uw bloed daarom ook altijd zelf. In uw persoonlijk behandelplan staat wat daarover met u is afgesproken.
Persoonlijk behandelplan
Samen met uw arts vult u dit persoonlijk behandelplan in. Op de stippellijntjes noteert uw arts de waarden die voor u gelden. Zo ziet u wat u in welke situatie moet doen.
Uw zuurstofsaturatie is ………. of lager: bel direct (zie: ‘Wie wanneer bellen’)
Uw zuurstofsaturatie is ………. tot en met ………. : meet de zuurstofsaturatie na een uur opnieuw en volg onderstaande instructies op:
- Uw zuurstofsaturatie bij de 2e meting is ………. of lager. Bel direct (zie: ‘Wie wanneer bellen’)
- Uw zuurstofsaturatie bij de 2e meting is ………. tot en met ……….. en u heeft zulke ernstige klachten dat deze niet tot morgen kunnen wachten of u twijfelt. Bel direct (zie: ‘Wie wanneer bellen’)
- Uw zuurstofsaturatie bij de 2e meting is ………. tot en met ………. en u heeft klachten die tot morgen kunnen wachten. Vraag via de app een belconsult aan via de knop ‘Telefonisch contact’. U wordt dezelfde of de volgende dag opgebeld.
- Uw zuurstofsaturatie is ………. of hoger: u hoeft niet direct iets te doen. Ga door met de metingen volgens schema (09:00 uur, 14:00 uur, 19:00 uur).
Wie wanneer bellen
- Zijn uw klachten heel erg en kunnen die niet wachten tot morgen? Neem direct contact met ons op.
- Bij afwijkende waarden (zie ‘persoonlijk behandelplan’) belt u T 088 753 3216
- Als de verpleegkundige in gesprek is of niet opneemt, kunt u de verpleegafdeling bellen via T 088 753 2142
- Heeft u levensbedreigende klachten? Bel dan 112.
- Heeft u vragen over het zuurstofapparaat? Dan kunt u bellen naar firma Westfalen via T 0570 858 450. Zij zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar.
Wat doen bij meer klachten
Krijgt u meer klachten? Voelt u zich bijvoorbeeld benauwder of zieker? Doe dan het volgende:
- Meet het zuurstof in uw bloed en registreer dit in de app.
- Volg uw behandelplan om te zien wat u moet doen.
Stoppen met metingen thuis
Na een tijdje is het niet meer nodig dat u metingen doorgeeft. Meestal is dat als het zuurstof in uw bloed 24 uur lang goed en stabiel is. En u het gebruik van zuurstof heeft afgebouwd. Hoe lang dat duurt, is per patiënt anders. Meestal is dit tussen de vijf dagen en twee weken. De verpleegkundige bespreekt met u wanneer de controle op afstand kan stoppen. U maakt dan een afspraak voor controle op de polikliniek.