E.J. Roos

Gynaecoloog

Naam
Evelien Roos

Functietitel
Gynaecoloog

Geboortejaar
1975

In Tergooi sinds
2010

‘Incontinentie vaak eenvoudig te verhelpen’

‘Ik ben in Tergooi aangenomen vanwege mijn aandachtsgebied urogynaecologie. Zeg maar: alles wat te maken heeft met incontinentie en verzakkingen bij de vrouw. In Nepal worden vrouwen met een verzakking vaak naar de schuur verbannen. Als je als gynaecoloog dit probleem kunt verhelpen, heb je grote invloed op de kwaliteit van leven. Het is tenslotte toch fijn als je deze schuur weer uit mag.

Ook in Nederland is incontinentie voor urine en ontlasting een groot probleem. Een taboe ook. Mensen associëren incontinentie met ‘oud worden’ en ‘luiers dragen’ en praten daar niet graag over. En dat terwijl het veel voorkomt en er vaak relatief gemakkelijk wat aan te doen is. De helft van de vrouwen die na een bevalling urine verliest bij bijvoorbeeld hoesten, niezen, springen of fietsen, is geholpen met bekkenbodemfysiotherapie. En anders kan een bandje ter versteviging van de plasbuis uitkomst brengen. Dit is een kleine ingreep.

Ik ben in Tergooi onder andere te vinden op de bekkenbodempoli, die in 2009 is gestart. Ook zal ik me gaan inzetten om de bekkenbodemzorg in de gehele regio te verbeteren. Mijn droom is een groot multidisciplinair bekkenbodemcentrum op te zetten, waar alle patiënten met incontinentie- en verzakkingsproblemen terechtkunnen voor alle moderne behandelingen.’

Aandachtsgebieden

  • Urogynaecologie (incontinentie en verzakkingen)
  • Kindergynaecologie
  • Hysteroscopie (inspectie baarmoederholte met scoop)

Bijzonderheden

  • Evelien Roos heeft studies gedaan voor de landelijke Bekkenbodemwerkgroep.
  • Zij is lid van de commissie Gynaecologie en Maatschappij (o.a. project ‘Uitstel Ouderschap’ en project Web 2.0 om via internet effectief betrouwbare informatie te verschaffen over gynaecologische onderwerpen, zoals vaccinatie baarmoederhalskanker).