Bekkenbodemzorg

Bekkenbodemzorg

Bekkenbodemzorg is speciale zorg binnen de Polikliniek Gynaecologie, waar u terecht kunt voor de behandeling van incontinentie van urine, ontlastingsproblemen of verzakkingsklachten bij vrouwen.

 

Bij Bekkenbodemzorg werken verschillende zorgverleners samen om u snel en vakkundig te onderzoeken en te behandelen. Dit zijn:

  • gynaecologen
  • urologen
  • chirurgen
  • maag, darm en lever-artsen (MDL-artsen)
  • continentieverpleegkundige
  • bekkenfysiotherapeut

De multidisciplinaire samenwerking zorgt voor een vlotte diagnose over de oorzaak van de klachten en een passend behandelvoorstel.

Bekkenbodemklachten

Bekkenbodemklachten zijn klachten van de bekkenbodem, die zich onderscheiden in incontinentie van urine, ontlastingsproblemen en verzakkingsklachten (prolaps).

Ongewild verlies van urine en ontlasting bij vrouwen

Ongewild verlies van urine of ontlasting betekent moeite met het ophouden van urine en/of ontlasting. Het kan heel hinderlijk zijn en het is niet altijd eenvoudig om over te praten. Toch is het goed om al uw klachten met de dokter te bespreken. Er is soms meer aan te doen dan u denkt. De oorzaak is vaak een niet goed werkende bekkenbodem door bijvoorbeeld een bevalling of hoge(re) leeftijd. Sommige vrouwen hebben een aangeboden zwakte van de bekkenbodem. Door zwaar lichamelijk werk, overgewicht en veel hoesten neemt de druk in de buikholte toe. Dit veroorzaakt op den duur overbelasting van de bekkenbodem.

Verzakkingsklachten

Sommige patiënten die  Bekkenbodemzorg nodig hebben, hebben last van een verzakking. Hierbij zakt de blaas, de darm of de baarmoeder via de schede naar buiten. Een verzakking kan een zwaar gevoel in de schede geven of het gevoel dat er iets naar buiten komt. De klachten worden in de loop van de dag of na inspanning vaak erger, rust vermindert de klachten meestal.

Afspraak maken

Het Bekkenbodemzorg-spreekuur vindt eens in de twee weken plaats op donderdag in Tergooi MC . Als u graag een afspraak wilt maken voor Bekkenbodemzorg, heeft u een verwijsbrief nodig van uw (huis)arts. U kunt ons bereiken op: T 088 753 11 30.
Als uw huisarts u via het digitale verwijssysteem ZorgDomein aanmeldt voor een afspraak voor Bekkenbodemzorg, belt een van onze assistentes u op.

Afspraak voorbereiden

Na uw telefoontje aan Bekkenbodemzorg stuurt de polikliniekmedewerker u een aantal documenten toe om uw bezoek voor te bereiden:

  • Een vragenlijst, die u thuis voor uw bezoek aan de polikliniek invult.
  • Een plaslijst, waarop u gedurende 24 uur invult op welke tijdstippen u plast en ongewild urine verliest.
  • Een vezellijst waarop u uw voeding bijhoudt.

Wanneer u de vragenlijst, plaslijst en vezellijst heeft ingevuld kunt u deze retour sturen in de bijgevoegde envelop. Zodra wij de lijsten op de polikliniek hebben ontvangen worden deze gescreend om te kijken bij welke specialisten u een afspraak nodig heeft en belt de assistente u op om een afspraak te maken. Na het maken van de afspraak krijgt u nogmaals een envelop thuisgestuurd met daarin een folder over Bekkenbodemzorg en twee formulieren om urine in te leveren voor een kweek en sediment.

De afspraak

Naar uw bezoek aan Bekkenbodemzorg neemt u mee:

Zorg dat u met een volle blaas op de afspraak komt. Dat is nodig voor de onderzoeken.

Verloop afspraak

Nadat u zich heeft gemeld bij de doktersassistente verricht zij, wanneer dat nodig is, een uroflowmetrie-onderzoek bij u. U bezoekt daarna na elkaar de continentieverpleegkundige, de bekkenfysiotherapeut en de artsen. De continentieverpleegkundige neemt de vragenlijst met u door en maakt eventueel een bladderscan. Ook bespreekt zij met u de mogelijkheden van opvangmateriaal.

De bekkenfysiotherapeut is een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in bekkenbodemproblemen. De fysiotherapeut neemt nogmaals de ingevulde vragenlijst met u door en doet vervolgens lichamelijk onderzoek en een aantal testen. Deze testen kunnen inhouden dat de fysiotherapeut in uw vagina of anus voelt. De testen maken duidelijk hoe de spanning van de bekkenbodemspieren is, zowel in kracht, conditie als uithoudingsvermogen.

Afhankelijk van de klachten die u invult op uw vragenlijst bezoekt u daarna de voor u belangrijke artsen. Dit kan de uroloog, de gynaecoloog en/of de MDL-arts zijn. De artsen bespreken gezamenlijk met u de klachten en doen vervolgens lichamelijk onderzoek. Zo nodig volgt een speciaal onderzoek, zoals een echo (door de gynaecoloog) of een cystoscopie (door de uroloog). Zij stellen vast wat er met u aan de hand is (diagnose), wat er aan gedaan kan worden (behandelplan) en wie de hoofdbehandelaar wordt.

Vergeet vooral niet uw vragen te stellen! Als dat nodig is, spreekt de arts met u een vervolgonderzoek af. De polikliniekmedewerker maakt in overleg met u afspraken hiervoor en u krijgt dan informatie mee. We zijn benieuwd naar uw ervaringen met de Bekkenbodempolikliniek en of uw klachten zijn verdwenen. Daarom sturen we ongeveer een half jaar na uw bezoek aan de polikliniek een vragenlijst op met het verzoek om deze ingevuld terug te sturen.

Onderzoeken

Hieronder staan de meest voorkomende onderzoeken kort beschreven. U hoeft niet altijd elk onderzoek te ondergaan. Op het moment dat u in aanmerking komt voor een onderzoek, krijgt u van de polikliniekmedewerker aanvullende informatie.

Uroflowmetrie

Een uroflowmetrie is een plastest, waarbij de urinestraal kan worden weergegeven in getallen en grafische vormen. Het is belangrijk dat u met normale aandrang komt, waarna u in een aparte kamer uitplast in een trechter waaronder zich een draaiende schijf bevindt. De trechter is verbonden met registratieapparatuur.

Bladderscan

Een bladderscan is een echoapparaat dat meet hoeveel urine er in de blaas achterblijft na het uitplassen. De verpleegkundige plaatst de bladderscan op uw onderbuik en meet zo de blaasinhoud. U voelt daar verder niets van.

Urineonderzoek

Een urineonderzoek doen we om een blaasontsteking uit te sluiten of aan te tonen. Hiervoor is schone urine nodig. U maakt eerst de ingang van de schede schoon. Gebruik hiervoor een schone doek en water (geen zeep!) en veeg één keer van voor naar achter. Plas dan een beetje uit en vang de rest van de urine op in een potje.

Inwendig onderzoek door de gynaecoloog

U ligt op een gynaecologische onderzoekstoel. Zo is de ingang van uw schede goed zichtbaar. Als u wilt, kunt u tijdens het onderzoek meekijken met een spiegel. Vaak vraagt de gynaecoloog of u wilt persen.

Soms is een verzakking dan al zichtbaar. Daarna brengt de gynaecoloog een speculum (eendenbek) in de schede. De arts kan nu de baarmoedermond bekijken. Als u dan perst is een kleinere verzakking te zien. Daarna begint het inwendige onderzoek (vaginaal toucher). De gynaecoloog brengt twee vingers in de schede en legt de andere hand op uw buik. Zo tast de arts de baarmoeder en de eierstokken af. Soms vraagt de arts u nogmaals te persen of juist de spieren van de schede aan te spannen. Dit laatste om de kracht van de bekkenbodemspieren te meten.

Echoscopie

Echoscopie is een techniek waarmee organen in het lichaam zichtbaar worden op een beeldscherm door middel van geluidsgolven. Die geluidsgolven worden uitgezonden door een zogenoemde transducer en zijn niet hoorbaar. Een gynaecoloog maakt in de regel een vaginale echo. U ligt dan op een gynaecologische onderzoekstoel net als bij het inwendig onderzoek. De arts brengt de transducer, voorzien van een condoom en glijmiddel, in de vagina. De verschillende organen zijn zo nog beter zichtbaar.

Cystoscopie

Een cystoscopie is een onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek voeren we uit met een cystoscoop, een dunne holle buis gevuld met glasvezels of een lenzensysteem, die is aangesloten op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de specialist door een kijker in de plasbuis en de blaas kijken. Via een slangetje in de cystoscoop vult de arts uw blaas. Een eventuele afwijking aan de blaas of de plasbuis wordt hiermee zichtbaar.

Proctoscopie

Bij proctoscopie onderzoekt de arts de anus en het slijmvlies van de endeldarm. De arts doet dit door een korte metalen buis – de proctoscoop – in de anus van de patiënt te brengen. Op deze manier kunnen bepaalde afwijkingen aan de anus/endeldarm worden opgespoord of juist worden uitgesloten. Zonodig kunnen sommige afwijkingen direct worden behandeld.

Als alle onderzoeken zijn afgerond bespreken de artsen met u de uitslag van de onderzoeken en het mogelijke behandelplan met u.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: fysiotherapie, medicijnen, een ring of een operatie. Wat voor u geschikt is, hangt af van uw klachten en de resultaten van het onderzoek. De arts zal in het algemeen voorstellen om met de minst ingrijpende behandeling te beginnen. Bekkenbodemproblemen zijn vervelend, maar niet levensbedreigend. Als u bedenktijd wilt voor de keuze van de behandeling, dan moet u die beslist nemen; er is geen haast bij. Soms kunt u uit twee behandelingen kiezen. Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. In overleg met de arts maakt u die keuze zelf.

Over uw behandelplan krijgt u aparte informatie.

Vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over Bekkenbodemzorg?
Neem contact op met de polikliniek Gynaecologie 088 753 11 30.

Ons team