Huisartsen helpen

patiënten met allergie

6 december 2021

Laila Gamadia, allergoloog/internist bij Tergooi MC en huisarts Chantal Speelman van Medisch Centrum Bussum Zuid over desensibilisatie behandeling van patiënten met een allergie in de huisartsenpraktijk. 

Huisarts ontvangt patiënten met allergie voor desensibilisatie: ongevoeliger maken voor bepaalde stoffen

Bent u allergisch voor bijvoorbeeld gras- en boompollen, huisstofmijt of wespen? Dan hoeft u niet meer eerst naar een allergoloog in het ziekenhuis. U kunt direct bij uw huisarts terecht voor desensibilisatie. Dat betekent dat u ongevoeliger wordt gemaakt voor de stof waarvoor u allergisch bent. De huisarts kijkt samen met u welke behandeling bij u past om minder klachten te hebben van uw allergie. U bent sneller geholpen en u hoeft niet meer naar het ziekenhuis. Vaak wordt deze behandeling uit uw eigen risico vergoed.

 

Laila Gamadia, allergoloog/internist bij Tergooi MC en huisarts Chantal Speelman van Medisch Centrum Bussum Zuid zijn gestart met dit traject binnen het programma Zorg Dichterbij.

Wat betekent desensibiliseren?

Desensibiliseren betekent ‘ongevoelig maken voor bepaalde stoffen’. Bij een allergie betekent ‘desensibiliseren’ dat u ongevoelig wordt gemaakt voor de stof waar u allergisch voor bent. Echt fijn, want vaak heeft u al jarenlang ernstig last van een geïrriteerde neus, jeukende ogen en benauwdheid. Uw immuunsysteem reageert heftig, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Anti-allergie medicijnen zoals een neusspray of tabletten werken dan niet genoeg. Het desensibilisatietraject is dan eigenlijk de enige manier om de oorzaak van de allergie weg te halen.

Hoe werkt desensibilisatie?

Huisarts Chantal Speelman: “Desensibilisatie is vrij eenvoudig. De patiënt moet wel weten waar hij allergisch voor is, hiervoor zal hij een vragenlijst moeten invullen en bloed moeten prikken op een RAST inhalatieallergenen. Mocht er gestart kunnen worden met medicijnen zoals Grazax, Acarizax of Itliazax (tegen gras-, huisstofmijt- of boompolallergie), dan moet de patiënt de eerste tablet innemen in de huisartsenpraktijk, waarna de patiënt een half uur moet blijven wachten. Als er geen allergische reactie optreedt, kan de patiënt de resterende tabletten thuis innemen. Na twee weken belt de huisarts hoe het gaat. Na een halfjaar en na één jaar, belt de huisarts weer. Het duurt circa twee jaar voordat de patiënt merkt dat hij minder klachten ervaart op het allergeen. Na 6 weken behandeling kan het wel al zijn dat de patiënt minder antihistaminica nodig heeft.

Tabletten bij allergie

Allergoloog Laila Gamadia ziet veel patiënten met inhalatieallergie op haar poli met de vraag naar medicatieadvies of desensibilisatie. “De wachttijden op de allergiepoli zijn helaas lang. Voorheen waren er alleen injecties die (door een kno-arts of allergoloog) werden gegeven bij inhalatieallergie. Inmiddels zijn er ook smelttabletten beschikbaar voor de inhalatieallergenen huisstofmijt, gras en boompollen.”

Zorg Dichterbij

Tergooi MC en diverse regio zorgpartners werken samen om zorg dichterbij de patiënt te organiseren waar dat kan. Zo kan de zorg soms veel efficiënter worden ingericht dat prettiger is voor de patiënt en ruimte oplevert voor andere zorg. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Marthe Houpt, communicatieadviseur programma Zorg Dichterbij.

www.tergooi.nl/zorgdichterbij

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief