Biosimilars
Een goed alternatief voor maag-, darm-, lever-, reuma en dermatologiepatiënten.
Patiënten gaan over op nieuwe medicijnen
Op 1 april 2017 is Tergooi MC overgegaan op het gebruik van zogeheten biosimilars in plaats van biologicals. Hier leest u meer over biosimilars en wat de verandering van medicijnen voor u betekent.
Wat zijn biologicals
Biologicals zijn medicijnen die geheel of gedeeltelijk uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Het maken van biologicals is moeilijk. Door de complexe structuur van eiwitten zijn biologicals minder makkelijk na te maken dan gewone – chemische – geneesmiddelen. Originele biologicals zijn niet telkens hetzelfde. Tussen biologicals met dezelfde verpakking, van dezelfde fabrikant, kunnen – kleine – verschillen zijn. Biologicals zijn dure medicijnen. Ter illustratie: per patiënt bedragen de kosten op jaarbasis vaak meer dan tienduizend euro.
Wat zijn biosimilars?
Zodra een farmaceut een nieuw medicijn ontwikkelt, vraagt hij hierop patent aan. Dit patent verloopt na ongeveer vijftien jaar. Dit is het moment dat andere fabrikanten hun versie van dat middel op de markt gaan brengen. Voor de groep van biologicals worden dit ‘biosimilars’ genoemd. Vanwege het productieproces van biologicals is het niet mogelijk om een exacte kopie van het molecuul te produceren. Om die reden worden deze medicijnen ‘similar’ (vergelijkbaar) genoemd.
Net als alle andere medicijnen mogen biosimilars in Europa alleen in de handel worden genomen als er voldoende bewijs is dat deze middelen wat betreft structuur, effectiviteit, biologische activiteit, veiligheid, kwaliteit en werkingsmechanisme soortgelijk zijn aan de oorspronkelijke biological. Biosimilars zijn niet nieuw en worden al vele jaren gebruikt voor aandoeningen als diabetes, groeistoornissen en anemie (bloedarmoede).
Wat merk ik ervan?
De kosten voor biologicals bedragen op jaarbasis vaak meer dan tienduizend euro per patiënt. Biosimilars zijn goedkoper dan de oorspronkelijke medicijnen. Dat betekent dus dat Tergooi MC geld bespaart met de keuze voor biosimilars. Dan kunnen we met hetzelfde budget meer patiënten helpen en blijft de zorg betaalbaar. De behandeling van uw aandoening of ziekte met biosimilars is dus goedkoper, terwijl de veiligheid en effectiviteit niet in het geding zijn.
Moet of mag ik overgaan op biosimilars?
U kunt als patiënt niet zelf kiezen welke biological of biosimilar u krijgt. Deze keuze wordt gemaakt door de artsen en ziekenhuisapothekers van Tergooi MC.
Zij kunnen vanuit hun deskundigheid beoordelen of middelen gelijkwaardig en dus uitwisselbaar zijn.
Uit ervaringen in meerdere ziekenhuizen blijkt dat omzetting in veel gevallen probleemloos gaat. Zo blijkt uit onderzoek dat slechts een zeer klein percentage niet tevreden is over het gebruik van het nieuwe middel. Andersom zijn er ook onderzoeken waarbij patiënten juist meer tevreden zijn over de biosimilar, omdat bijvoorbeeld de injectiepen makkelijker in gebruik is.
Verandering toedienwijze
Sommige patiënten krijgen hun medicatie nu via een onderhuidse injectie. Sommige biosimilars kunnen vooralsnog alleen via een infuus worden toegediend.
Bij de overgang naar een biosimilar kan de wijze van toedienen en de tijdsduur om het middel toegediend te krijgen dus veranderen. In overleg met de arts wordt gekeken wat de overstap voor u als patiënt betekent.
Om welke medicijnen gaat het?
Tergooi MC gaat de volgende medicijnen vervangen voor biosimilars:
- Infliximab
- Etanercept
- Rituximab
- Trastuzumab
- Adalimumab
Gebruikt Tergooi MC ook biosimilars op andere afdelingen?
Tergooi MC kiest voor de beste medicijnen tegen de beste prijs. Dat betekent dat wij in het ziekenhuis alleen overgaan op biosimilars als deze medicijnen aan alle voorwaarden voldoen en als alternatief kunnen worden ingezet voor een biological. De afdelingen waar Tergooi MC nu gebruik maakt van biosimilars, zijn de afdelingen Oncologie, MDL, Reumatologie en Dermatologie. In de toekomst wordt bij iedere nieuwe biosimilar bekeken of deze als alternatief kan worden ingezet voor bestaande medicatie (biosimilar of biological).
Vragen?
Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met uw behandeld arts of verpleegkundige.