Fotodynamische therapie

(bij oppervlakkig basaalcelcarcinoom)

Fotodynamische therapie bij oppervlakkig basaalcelcarcinoom

Informatie over een behandeling met een speciale crème en intens rood licht. U heeft een afspraak in Tergooi MC voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met de beste zorg te omringen en uw bezoek aan het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.Ter voorbereiding op uw behandeling, informeren we u met deze patiënteninformatie over de gang van zaken rondom fotodynamische therapie.

 

Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie voor u op een rij. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Achterop vindt u de contactgegevens van de afdeling. De medewerkers van de afdeling of uw behandelaar beantwoorden uw vragen graag.

Met deze patiënteninformatie geven we u enige informatie over fotodynamische therapie bij een oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Lees meer over basaalcelcarcinoom om een goed beeld te krijgen over de diagnose en de behandeling.

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling waarbij de aangetaste huidcellen extreem gevoelig worden gemaakt voor zichtbaar rood licht. Vervolgens worden de aangetaste cellen belicht, waardoor deze afsterven. Na enkele weken worden ze vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

Hoe verloopt de behandeling?

De dag vóór de behandeling verwijderen we, als dat nodig is, het overschot van het aangetaste weefsel van uw huid. Dit gaat niet of nauwelijks met pijn gepaard. Soms is lokale verdoving nodig. Op de dag van de behandeling meldt u zich, afhankelijk van uw behandelaar, of op polikliniek 18 locatie Blaricum of op polikliniek 32 locatie Hilversum. De assistente haalt u op. In de behandelkamer brengen we een crème aan met als werkzame stof 5-aminolevulinezuur. Deze stof maakt de cellen extreem gevoelig voor rood licht. Daarna bedekken we de met crème ingesmeerde huid met afdekfolie. Over de afdekfolie brengen we een lichtwerende bedekking aan. Na drie uur nemen we de overgebleven crème met een gaas af en maken we de huid schoon. Daarna belichten we de plek met rood licht. De belichtingstijd is ongeveer vier minuten. Vervolgens verbinden we de plek weer lichtdicht en neemt u plaats in de wachtruimte. Na twee uur belichten we de plek weer; dan gedurende zestien minuten. Door deze werkwijze worden de aangedane huidcellen selectief afgestoten. Na de belichting verbinden we de behandelde plek.

In schema ziet een ’behandeldag’ er als volgt uit:

  • crème aanbrengen;
  • drie uur wachten;
  • belichting vier minuten;
  • verbinden en twee uur wachten;
  • belichting zestien minuten;
  • verbinden en naar huis.

Wat merkt u van de behandeling?

Sommige patiënten kunnen zich tijdens de belichting een beetje ongemakkelijk voelen. Als u tijdens de behandeling pijn ervaart, kunnen we door koeling of onderbreking van de behandeling proberen de pijn te verlichten.

Adviezen voor thuis

Voor pijn of een branderig gevoel gedurende enkele uren na de behandeling kan koelen met een koelelement (gewikkeld in een doek) op de behandelde huid verlichting geven. Ook natte gaasjes (met koud water) op de behandelde huid kunnen effectief zijn. Eventueel kunt u een pijnstiller (paracetamol één tot twee tabletten van 500 milligram) slikken. Na de behandeling moet u het verband één keer per dag verwisselen. Droog gaasje aanbrengen en afplakken. Douchen één keer per dag mag, maar liever geen zeep gebruiken. De nabehandeling duurt gemiddeld één week. Stel gedurende 24 uur na de behandeling de behandelde huid niet bloot aan zonlicht of fel licht (eventueel afdekken met kleding of hoofddeksel).

Na de eerste 24 uur moet u de behandelde huid insmeren met anti-zonnebrandcrème factor 30 of hoger bij blootstelling aan zonlicht. Wat gebeurt er na de behandeling? Aangetaste cellen zullen worden afgestoten en nieuwe gezonde cellen worden aangemaakt. Soms is er nog sprake van lichte pijn (tot 24 uur na behandeling), roodheid (één tot twee weken), korstvorming (twee tot vijf dagen), zwellingen (twee tot vier dagen) en kleurveranderingen van de huid (twee tot vier weken). Twaalf weken na de behandeling nodigen we u nogmaals uit om het resultaat te bekijken en met uw behandelaar te bespreken.

Zijn er nog andere behandelingsmogelijkheden?

Waarom raadt u mij fotodynamische therapie aan?
Andere behandelingen voor basaalcelcarcinomen zijn:

  • bevriezing met vloeibare stikstof,
  • aanbrengen van 5-fluorouracil crème (Efudix®);
  • of verwijderen met een chirurgische ingreep.

In uw geval is er gekozen voor fotodynamische therapie, vanwege de effectiviteit, de selectiviteit (gezonde huid wordt niet aangetast) en het cosmetische resultaat.

Aanbevelingen voor de toekomst

  • Vermijdt langdurige blootstelling aan de zon en kunstmatige lichtbronnen, zoals een zonnebank.
  • Bescherm uw huid bij zonnig weer met een anti-zonnebrandcrème.
  • Een hoofddeksel biedt ook goede bescherming tegen overdadig zonlicht.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Dermatologie T 088 753 11 20. Buiten deze tijden kunt u voor dringende zaken contact opnemen met de afdeling Spoedeisende hulp van Tergooi MC via T 088 753 1 753/