Zwangerschap en een hoog BMI
Als je BMI bijvoorbeeld meer dan 40 bedraagt, is de kans dat een keizersnede noodzakelijk is (en je hiervoor verdoofd moet worden) tweemaal zo groot als bij vrouwen bij wie de BMI tussen 20 en 25 ligt.
Risico's
Met een BMI hoger dan 30 zijn er al risico’s. De kans is dan groter op:
- Een miskraam
- Zwangerschapssuikerziekte
- Hoog geboortegewicht
- Zwangerschapsvergiftiging
- Hogere bloeddruk
- Afwijkingen bij het kind, zoals hartafwijkingen of open ruggetje.
- Babysterfte: het risico dat een kindje na de bevalling komt te overlijden is 5 keer hoger bij vrouwen met overgewicht.
Minder risico
Zorg dat je minder risico loopt door niet teveel aan te komen. De ideale gewichtstoename hangt af van je BMI vóór de zwangerschap.
- BMI lager dan 19: 12,5 – 18 kg
- BMI 19-26: 11,5 – 16 kg
- BMI 26-29: 7 – 11,5 kg
- BMI boven 29: Maximaal 6 kg
Pijnbestrijding
Bij een verhoogde BMI kunnen ook anesthesiologische handelingen rondom pijnbestrijding en bevalling soms moeizamer verlopen. Daarom zal de gynaecoloog of verloskundige een afspraak bij de anesthesioloog voor je maken als je BMI meer dan 40 bedraagt.
Tijdens deze afspraak, ruim voor de uitgerekende datum, kan de anesthesioloog je onderzoeken en kunnen de mogelijkheden voor anesthesie en pijnbestrijding gedurende de bevalling en mogelijke keizersnede worden besproken en gepland. Het is beter om dit gesprek te voeren in een ontspannen sfeer dan wanneer de bevalling al begonnen is. Tijdens de bevalling kunnen de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Hoe meer informatie je van tevoren krijgt, hoe beter je bent voorbereid.
Verdoving
In het algemeen zal de anesthesioloog je voorstellen om een ruggenprik te overwegen. De ruggenprik staat bekend als de best werkende pijnbestrijding tijdens een bevalling. Bij een ruggenprik blijf je bij kennis, maar je onderlichaam is verdoofd en je voelt geen pijn. Deze kan beter vroeg in het bevallingsproces worden gegeven dan later, omdat het toedienen door een hoge BMI langer kan duren dan normaal. Zo kan het lastiger zijn de goede plaats te vinden voor de ruggenprik en is het mogelijk moeilijker de verdoving meteen goed te laten werken.
Het is dus beter om in een vroeg stadium in plaats van later een ruggenprik te krijgen, voor het geval een keizersnede noodzakelijk is of we de geboorte moeten versnellen met behulp van een verlostang of vacuümextractie.
Afspraken
De met jou gemaakte afspraken rondom de bevalling en mogelijke keizersnede zullen zoveel mogelijk worden uitgevoerd. Maak bij opname melding van het eerdere bezoek aan Anesthesiologie, zodat de dienstdoende anesthesioloog zeker op de hoogte is van de besproken mogelijkheden.
Mocht je naar aanleiding van deze informatie of een gesprek met de anesthesioloog nog vragen hebben, neem dan contact op met de polikliniek Anesthesiologie.