Spreekuur voor
rokende zwangere

26 februari 2019

Eveline van Asbeck, gynaecoloog in Tergooi

Tergooi start spreekuur om rokende zwangere te helpen bij stoppen met roken

Tergooi start in maart met een wekelijks spreekuur om rokende zwangere vrouwen te helpen bij het stoppen met roken. Vanaf 12 maart kunnen deze zwangere vrouwen terecht op de gynaecologie poli van Tergooi in Blaricum waar ze onder begeleiding kunnen stoppen met roken. Het spreekuur is een initiatief van de afdeling gynaecologie en de Stoppen-met-rokenpoli van Tergooi.

 

In Nederland rookt tien procent van de vrouwen tijdens de zwangerschap. Ook in de regio Gooi en Vechtstreek blijft een aanzienlijke groep vrouwen roken als ze zwanger zijn. Vaak gaat het om vrouwen die uit sociale groepen komen waarin veel gerookt wordt. Daarom is tijdens het spreekuur in Tergooi ook de partner van de rokende zwangere van harte welkom. Als partners samen stoppen met roken is de kans op succes groter, tijdens en na zwangerschap.

Roken tijdens de zwangerschap brengt allerlei gevolgen met zich mee. Er is een verhoogde kans op sterfte van de baby rond de geboorte. In Nederland overlijden er door roken ieder jaar 60 baby’s in de buik van hun moeder.  Ook is er een groter risico op aangeboren afwijkingen en vroeggeboorte. Daarnaast zijn er effecten op de lange termijn zoals een grote kans op astma en luchtwegproblemen. Ook voorafgaand aan een zwangerschap zijn er invloeden van roken. Zo zorgt roken bij zowel mannen en vrouwen voor een verminderde  vruchtbaarheid.

Eveline van Asbeck, gynaecoloog in Tergooi zegt: “Roken is een verslaving en een zwangerschap kan een ‘omkeermoment’ zijn, iedere ouder wil het beste voor hun kind. Een zwangere die blijft roken heeft ook vaak een partner die rookt, dus het is belangrijk dat er ook aandacht voor die rokende partner is.”

Vorig jaar nam een aantal artsen binnen Tergooi het initiatief om van Tergooi een rookvrij ziekenhuis te maken. Sinds januari van dit jaar is het ziekenhuis officieel rookvrij. Dit betekent dat er ook op de terreinen niet langer gerookt mag worden. Eerder ondertekende Tergooi samen met ruim 30 andere partijen uit de regio Gooi en Vechtstreek het convenant ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie in Gooi en Vechtstreek’. Met al deze partners is de regio aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Hiermee is Gooi en Vechtstreek als allereerste regio op weg naar een Rookvrije Generatie waarin kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien.

De hulp voor stoppen met roken wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Bij sommige zorgverzekeraars moet eerst het eigen risico worden aangesproken. Dit verschilt per zorgverzekeraar. In het Nationaal Preventieakkoord is opgenomen dat stoppen-met-rokenhulp aan zwangere vrouwen vanaf 2020 niet meer ten koste mag komen van het eigen risico. Het stoppen-met-rokenspreekuur voor zwangere vrouwen vindt vanaf 12 maart iedere dinsdag van 8:30 uur tot 12:30 uur plaats in Tergooi locatie Blaricum (gynaecologie, poli 21). Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. Bel voor een afspraak met 088 753 12 10 of mail naar stoppenmetroken@tergooi.nl. Kijk op www.tergooi.nl/stoppen-met-roken

Deel dit bericht: