Donderdagavondcollege
de huid onder de loep

22 september 2018

Donderdagavondcollege Tergooi: de huid onder de loep

Op donderdag 20 september organiseerde Tergooi voor de derde keer een Donderdagavondcollege. Deze keer was het thema ‘De huid onder de loep’. In de Wesselzaal van locatie Hilversum gaven dermatoloog Marieke de Waard en klinisch patholoog Lies Jaspars van Tergooi een publiekscollege over weefselbesparende huidoperaties, moedervlekken en andere gepigmenteerde afwijkingen van de huid.  De avond werd gehouden in de Wesselzaal op locatie Hilversum.

 

Met het concept van de Donderdagavondcolleges organiseert het ziekenhuis vanaf dit jaar een reeks van vier publieksavonden per jaar, waar één of meerdere medisch specialisten een lezing geven over een ziekte, aandoening of behandeling. Daarmee wil Tergooi een brug slaan tussen de laatste medische ontwikkelingen in een bepaald vakgebied en de interesse hiervoor van het publiek.

De Donderdagavondcolleges hebben een medisch-inhoudelijk en een sterk voorlichtend karakter. Specifieke medische kennis is dus niet nodig om de lezingen te kunnen volgen. Daarom zijn de Donderdagavondcolleges geschikt voor iedereen. De medisch specialisten staan erom bekend complexe onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen. Ook kan het publiek vragen stellen aan de betreffende medisch specialist(en) en andere zorgprofessionals van het betreffende vakgebied.

Dermatoloog drs. Marieke de Waard

Dermatoloog drs. Marieke de Waard vertelde in begrijpelijke taal over weefselbesparend opereren van huidkanker in gezicht en hals. Ze is gespecialiseerd in Moh’s micrografische chirurgie. Met deze methode wordt de huidkanker volledig verwijderd, maar tegelijkertijd de gezonde huid zoveel mogelijk gespaard. Dit gebeurt door na het weefsel in te vriezen en te bewerken onder de microscoop te beoordelen of de snijranden vrij zijn van tumorcellen. Zo niet, dan wordt verder geopereerd en opnieuw gecontroleerd. Net zo lang tot geen kankerweefsel meer aanwezig is.

klinisch patholoog Dr. Lies Jaspars

Dr. Lies Jaspars, klinisch patholoog en gespecialiseerd in de huidpathologie ging tijdens het donderdagavondcollege dieper in op de diagnostiek van moedervlekken en andere gepigmenteerde afwijkingen van de huid. Regelmatig wordt er een vlekje van de huid weggehaald, bijvoorbeeld omdat dat als ‘niet mooi’ wordt ervaren of als enigszins ‘onrustig’ wordt beoordeeld door de huisarts of dermatoloog. Met name in het laatste geval wordt het weggehaalde stukje huid dan opgestuurd voor nader onderzoek. Hoe dit onderzoek dan plaatsvindt en welke consequenties dat heeft werd nader toegelicht.

De eerste twee Donderdagavondcolleges stonden in het teken van respectievelijk oorzaken en behandeling van hart- en vaatziekten en bloedarmoede.

Deel dit bericht: