Aanwijsboekje

dermatologie

10 januari 2020

Marjet Niessink werkt mee aan Aanwijsboekje dermatologie
Het Aanwijsboekje dermatolgie is een extra hulpmiddel bij mensen die moeite hebben met onze taal

Marjet Niessink werkt mee aan Aanwijsboekje dermatologie

Marjet Niessink, physician assistant i.o. in Tergooi, heeft meegewerkt aan een Aanwijsboekje voor patiënten op de poli dermatologie. Het boekje geeft met overzichtelijke plaatjes informatie over drie aandoeningen die vaak voorkomen: eczeem, psoriasis en huidkanker. Zorgverleners kunnen dit boekje gebruiken als hulpmiddel om mensen uitleg te geven die de Nederlandse taal niet machtig zijn of moeite hebben met lezen en schrijven.

 

Behalve de physician assistant op de afdeling Dermatologie in Tergooi werkte ook Menno T.W. Gaastra, dermatoloog bij het Huid Medisch Centrum Amsterdam, mee aan het instructieboekje. Samen hebben ze erop toegezien dat de inhoud vaktechnisch en wetenschappelijk juist is. De illustraties worden ondersteund door korte zinnetjes tekst in het Nederlands, Frans en Duits. De verwachting is dat ook een Arabische en Turkse versie verschijnt. De belangrijkste aandoeningen – eczeem, psoriasis en huidkanker – zijn in beeld gebracht. Het boekje is uitgegeven door farmaceutisch bedrijf Almirall.

Informatie verloren

Veel informatie in de spreekkamer gaat verloren, bijvoorbeeld omdat de informatie te moeilijk is of emoties in de weg zitten. Dit geldt zeker voor mensen met een taalbarrière en andere culturele achtergrond. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van alle patiënten niet meer weet wat er precies gezegd is in de spreekkamer.

Geen misverstanden

Marjet NiessinkDe bijdrage van Marjet Niessink aan het boekje is onderdeel van haar opleiding tot physician assistant. Ze verwacht deze opleiding in februari 2020 af te ronden. “Het is moeilijk om iets zonder taal uit te leggen. Ook mochten de illustraties geen misverstanden oproepen. Hoe teken je bijvoorbeeld een ‘glanzend’ plekje? Het boekje vervangt geen consult of folder, maar is een extra hulpmiddel bij mensen die moeite hebben met onze taal. Nu kunnen we het belangrijkste over de ziekte, symptomen, onderzoeken, behandelingen en adviezen vaak met een vingerwijzing duidelijk maken. We hopen zo de kwaliteit van onze zorg te verbeteren.”

 

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief