Acitretine

bij huidproblemen

Acitretine bij huidproblemen

Uw behandelaar heeft met u gesproken om het middel acitretine te gaan gebruiken. Acitretine is geschikt voor de behandeling van matig tot uitgebreide vormen van psoriasis. Deze informatie is geen vervanging van de bijsluiter van het medicijn. Lees die ook goed door voordat u dit medicijn gaat gebruiken.

Wat het middel doet

Acitretine remt de deling van cellen en de ontwikkeling in de opperhuid. Daardoor nemen verhoorningsstoornissen af. Hoe het middel precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Hoe goed de behandeling werkt, ligt bijvoorbeeld aan:

  • hoe erg de huidziekte is
  • om welke huidziekte het gaat
  • hoeveel van het middel u gebruikt
  • met welke bijwerkingen u te maken krijgt

Wanneer acitretine

Vooral vormen van psoriasis met pustels (bultjes gevuld met vocht) reageren vaak goed op de behandeling met acitretine. We schrijven het middel ook wel voor bij:

  • ernstige vorming van eelt aan de handpalmen of voetzolen
  • bepaalde vormen van eczeem
  • de ziekte van Darier
  • lichen planus
  • uitgebreide vormen van actinische keratose
  • (bepaalde vormen van) huidkanker
  • veel wratten op het lichaam

Soms behandelen we u tegelijk met acitretine en lichttherapie. Bijvoorbeeld bij psoriasis.

Bijwerkingen

Hieronder staan de bijwerkingen die het meest kunnen voorkomen. Deze lijst is niet compleet. Bekijk daarvoor ook de bijsluiter.

Droge huid en slijmvliezen

  • Een droge huid (soms met jeuk) en droge lippen komen heel veel voor. Een neutrale verzorgende crème of zalf kan tegen de uitdroging en jeuk helpen.
  • Ook droge ogen komen regelmatig voor. Die zijn te behandelen met kunsttranen.
  • Een droog neusslijmvlies kan zorgen voor bloedneuzen. Dit is te voorkomen door regelmatig neutrale zalf in de neus te smeren.

Zachte handpalmen en voetzolen

De eeltlaag aan de handpalmen en voetzolen kan dunner worden door het middel. Dat maakt de huid zachter. De huid kan dan makkelijker beschadigen.

Haaruitval

Een deel van de patiënten merkt dat het haar uitvalt. Dit kan op één plek zijn of uitgebreider. Meestal groeit het haar weer terug als u met de acitretine stopt.

Gevoelig voor zonlicht

Het middel maakt de huid extra gevoelig voor zonlicht. Bescherm uw huid daarom goed tegen de zon. Smeer regelmatig een goede zonnebrandcrème op van minimaal SPF factor 15.

Minder zicht in het donker

Het kan voorkomen dat u tijdens de behandeling minder goed ziet in het donker.

Leverwaarde en cholesterol

Het middel kan zorgen voor een stijging van leverwaardefuncties, van het cholesterol en van andere vetten in het bloed.

Regels bij gebruik van acitretine

Acitretine bij vrouwen

U mag acitretine nooit gebruiken als u zwanger bent. U mag ook niet zwanger worden tijdens de behandeling. En ook niet in de drie jaar nadat u met acitretine gestopt bent. Tijdens het gebruik van acitretine heeft u meer kans op ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby of op een spontante abortus.
Acitretine heeft geen invloed op de vruchtbaarheid bij vrouwen (en mannen).

Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Dan dan zullen wij u vragen een ‘informed consent’ te ondertekenen. Dit is een verklaring waarin u ondertekent dat:

  1. U begrijpt dat er een hele grote kans is dat uw ongeboren baby ernstige afwijkingen kan krijgen als u zwanger bent of raakt terwijl u acitretine gebruikt.
  2. U begrijpt dat u acitretine niet moet gebruiken als u zwanger bent.
  3. U begrijpt dat u niet zwanger moet raken tijdens de behandeling met acitretine en in drie jaar nadat de behandeling is gestopt.
  4. U begrijpt dat u in ieder geval één en bij voorkeur twee goede voorbehoedsmiddelen moet gebruiken. Vanaf één maand voor u met de behandeling begint tot drie jaar nadat u met de behandeling bent gestopt. Dit hoeft alleen niet als de arts vindt dat er geen kans op zwangerschap is.
  5. U begrijpt dat geen enkele vorm van anticonceptie 100 procent veilig is. Hoe goed die ook werkt. Door twee vormen tegelijk te gebruiken, maakt u de kans op een zwangerschap kleiner.
  6. U begrijpt dat u uw arts moet informeren over medicijnen of homeopathische middelen die u tijdens de behandeling met acitretine gebruikt. Hormonale voorbehoedsmiddelen (zoals de pil) werken soms niet meer als ze samen met sommige van deze middelen worden genomen.
  7. U begrijpt dat u alleen een recept voor acitretine krijgt als uw zwangerschapstest laat zien dat u niet zwanger bent. De zwangerschaptest doet u in de eerste drie dagen van uw menstruatie vóór u met de behandeling begint. Uw arts bespreekt met u of u tijdens de behandeling met acitretine nog meer zwangerschapstesten moet doen.
  8. U begrijpt dat u niet met de behandeling moet beginnen totdat u zeker weet dat u niet zwanger bent en een negatieve uitslag heeft van de zwangerschapstest.
  9. U begrijpt dat u de informatie die uw arts aan u heeft gegeven moet lezen en u begrijpt de informatie die u hierbij heeft gekregen.
  10. U begrijpt dat u direct met acitretine moet stoppen en meteen uw arts moet informeren als u zwanger raakt. Ook als u een ongesteldheid overslaat, stopt met het gebruik van voorbehoedsmiddelen of seks heeft zonder een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Dit geldt ook in de drie jaar na de behandeling met acitretine.
  11. U begrijpt dat uw arts u voor advies en controle kan doorverwijzen naar een specialist in geboorteafwijkingen als u zwanger wordt terwijl u acitretine gebruikt, tot drie jaar nadat de behandeling is gestopt.

Controles

Uw arts controleert regelmatig uw bloed, hoe de lever werkt en uw cholesterol tijdens de behandeling. Bij vrouwen doen we zwangerschapstesten tot twee maanden nadat de behandeling is afgerond.