Hemodialyse

behandeling

Hemodialyse behandeling

U komt voor deze behandeling naar het ziekenhuis om uw bloed te laten zuiveren via een kunstnier in een machine. Uw bloed stroomt dan via een slang (bloedlijn) naar een apparaat met een (kunstnier). Zo worden de afvalstoffen en het teveel aan vocht uit het bloed gehaald.

De bloedlijnen op de machine sluiten wij aan op een bloedvat. Hiervoor plaatsen wij vooraf via een operatie een shunt in een van uw armen of een slangetje (dialysekatheter) in uw hals. Om te voorkomen dat uw bloed in de kunstnier gaat stollen, krijgt u een bloedverdunnend medicijn toegediend.

Hemodialyse gebeurt meestal 3 keer in de week voor de duur van 4 uur per keer. De duur bepaalt de arts in overleg met u en is mede afhankelijk van uw medische gegevens.
Bij hemodialyse horen ook beperkingen bij eten en drinken en het gebruik van medicijnen. Hemodialyse kan thuis en in een dialysecentrum uitgevoerd worden.

Dialyse-kater

Hoe u zich na de dialyse voelt is erg verschillend. Het kan ook per dialyse verschillen. Sommige mensen voelen zich goed of redelijk goed, anderen zijn misselijk, hebben hoofdpijn of hebben een licht gevoel in het hoofd. Er wordt dan ook wel gesproken over een “dialysekater”. De klachten verdwijnen meestal na een paar uur.

Met dank aan de Nierstichting voor het gebruik van deze animatie. 

Mogelijk interessant voor u

Actueel medicatie-overzicht Dialyse
Diabetes en dialyse
Dialyse
Dialysekatheter
Duplexonderzoek aanleg dialyseshunt
GUF-sessie
Medisch maatschappelijk werk op de dialyseafdeling
Nierfunctievervangende therapie
Niertransplantatie
Permanente dialysekatheter voor hemodialyse
Peritoneale dialysekatheter
PTA van de shunt
Shunt
Voeding bij erfelijke cystenieren

Contact