Kwaadaardige urologische aandoeningen

Kwaadaardige urologische aandoeningen en behandelingen

Hieronder vindt u meer informatie over verschillende kwaadaardige urologische aandoeningen en behandelingen. Veel informatie is ook te vinden op de patiëntenwebsite van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).

Prostaatkanker

Voor prostaatkanker beschikken we over verschillende behandelingen. Als bij u sprake is van een niet-agressieve vorm van prostaatkanker is een behandeling vaak niet nodig. Uw uroloog kan dan met u afspreken om uw aandoening actief te volgen (active surveillance). Als wel een behandeling nodig, kan uw arts kiezen voor het operatief verwijderen van de gehele prostaat of door de prostaat te bestralen (radiotherapie). Er zijn diverse vormen van bestraling van de prostaat.

Uw uroloog bespreekt met u de mogelijkheden.

  • Als besloten wordt om over te gaan tot een operatie, vindt dit plaatsvinden in het Meander MC.
  • Als gekozen is voor bestraling, wordt u verwezen naar de afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek.
  • Als sprake is van prostaatkanker met uitzaaiingen zal uw uroloog meestal starten met een hormonale behandeling. Deze behandeling is bedoeld om de ziekte af te remmen. Ook kan uw uroloog u doorverwijzen naar de oncoloog om aanvullende chemotherapie te bespreken.

Beluister het interview in de Tergooi MC Podcast met uroloog Flip Jansen over prostaatkanker.

Nierkanker

Als bij u het vermoeden bestaat dat een tumor in uw nier aanwezig is, kan een operatie de juiste behandeling zijn. Deze ingreep wordt in vrijwel alle gevallen uitgevoerd via een kijkoperatie (laparoscopie). Afhankelijk van de grootte en ligging van de tumor wordt of een gedeelte van de nier (partiële nefrectomie) of de gehele nier (totale of radicale nefrectomie) verwijderd.

Meer informatie over nierkanker

Blaaskanker

  • Als bij u een afwijking in de blaas is gevonden die doet vermoeden dat er sprake is van blaaskanker, kan uw uroloog met u bespreken om deze afwijking operatief te verwijderen. De uroloog voert deze ingreep uit via de plasbuis.
    Lees meer over transurethrale resectie van een blaastumor.
  • Als na het microscopisch onderzoek is vastgesteld dat sprake is van blaaskanker, kan uw uroloog mogelijk voorstellen om met medicatie de blaas te gaan spoelen. Dit om te voorkomen dat de blaaskanker terugkomt.
    Lees meer over blaasspoeling of barbitage
  • Als bij u een vorm van blaaskanker wordt aangetoond die ingroeit in de spierlaag van de blaas, verwijzen we u door naar het UMC Utrecht. De gehele blaas wordt hier dan operatief verwijderd. In sommige gevallen is het mogelijk in plaats deze operatie de blaas te bestralen. Deze bestraling vindt plaats bij de afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek.

Zaadbalkanker

Als bij u een verdenking bestaat dat u zaadbalkanker heeft, bespreekt uw uroloog met u een operatie waarbij deze zaadbal wordt verwijderd. Als vermoed wordt dat u zaadbalkanker heeft, is het belangrijk dat deze operatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Het verwijderen van één zaadbal hoeft niet te leiden tot vermindering van het libido of impotentie. Ook de vruchtbaarheid hoeft niet te verminderen, u heeft namelijk nog een zaadbal over. (Vervolg)behandelingen, zoals chemotherapie, hebben wel invloed op de vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, kunt u daarom besluiten om uw zaad voorafgaand aan de operatie te laten invriezen. Lees meer over orchidectomie.

Contact