Vragen aan

Rutger van Bommel

9 april 2020

Interventiecardioloog Rutger van Bommel: 'ook nu direct naar Tergooi met acute hartklachten'
interventiecardioloog Rutger van Bommel

Interventiecardioloog Rutger van Bommel: ‘ook nu direct naar Tergooi met acute hartklachten’

Waar zijn de patiënten gebleven? Dat vragen steeds meer huisartsen en specialisten in ziekenhuizen zich af. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal patiënten dat zich met acute en levensbedreigende klachten meldt op de afdelingen cardiologie en neurologie van Tergooi gehalveerd. Zeer alarmerend, zegt Rutger van Bommel, interventiecardioloog van Tergooi.

 

“Wie niet op tijd komt met acute hartproblemen kan daar onherstelbare schade door oplopen en dat kan zelfs consequenties hebben voor je levensverwachting”, waarschuwt hij.

“We hebben afgelopen maand zeker drie patiënten gehad die een hartinfarct doorgemaakt bleken te hebben, maar niet naar het ziekenhuis gekomen waren. Op de eerste harthulp bij ons in Blaricum hebben we twaalf bedden die altijd overvol liggen. Nu zijn er gemiddeld maar een paar bezet. Dat is zorgelijk.” Van Bommel roept op om, ook nu het ziekenhuis druk is met coronapatiënten, toch 112 te bellen bij vermoeden van ernstige hartproblemen, zoals acute pijn op de borst.

Waarom blijven patiënten nu weg in het ziekenhuis?

“Mensen zijn wellicht bang om naar het ziekenhuis te gaan. Het is de plek waar het coronavirus is. Het zijn mensen die natuurlijk al kwetsbaar zijn. Maar die angst hoeven ze niet te hebben. De coronapatiënten worden op afgesloten afdelingen met sluizen verzorgd. Je loopt hier in het ziekenhuis niet meer risico om het virus te krijgen dan op straat.”

“Tweede reden waarom ze mogelijk wegblijven is dat we als ziekenhuis een paar weken geleden nadrukkelijk opgeroepen hebben om niet meer te komen. Mensen denken dat ze ons nu voor de voeten lopen met hun klachten. Dat is niet zo. We hebben alleen de reguliere hartzorg uitgesteld. Als je een pacemaker hebt moet je een keer per jaar op controle komen, dat kan best drie maanden uitgesteld worden. Dat geldt ook voor mensen met een hartklepafwijking. Met die mensen nemen we ook allemaal contact op. Voor spoedzorg en semi-spoedzorg zijn we gewoon open en dat zien we nu mis gaan.”

Met welke klachten moeten mensen wel direct 112 of het ziekenhuis bellen?

“Bij drie dingen. Als je acute pijn op de borst hebt. Als je een acute toename hebt van kortademigheid. En als je onhoudbare en vreselijke hartritmestoornissen hebt, die je nooit eerder hebt gehad. Dat herken je echt hoor. Dan gaat je hart keihard tekeer in je borstkas. Als je een hartinfarct hebt is het belangrijk dat je eventueel zo snel mogelijk gedotterd wordt hier in het dottercentrum. Als dat gebeurt tussen de nul en zes uur na het infarct is de meeste winst te behalen voor je hart. Gebeurt dat pas na twaalf uur dan heb je ernstig blijvende hartschade.”

Nu alle aandacht op corona ligt kunnen mensen het onderscheid met andere klachten misschien niet goed maken. Dat maakt ze wellicht onzeker?

“Dat is ook best lastig, want een van de verschijnselen van corona is ook kortademigheid en pijn op de borst. Maar een hartinfarct is niet te missen. Je hebt letterlijk het gevoel dat je doodgaat, het klamme zweet breekt je uit, je weet niet meer waar je het zoeken moet. Ook mensen die bij ons bekend zijn en al hartproblemen hebben moeten nu bij klachten direct met ons bellen. Die kunnen we gewoon poliklinisch zien. Dat is onze semi-spoedzorg die doorgaat. Als de klacht mee blijkt te vallen is het toch fijn dat we iemand gerust hebben kunnen stellen. Dus denk niet dat je voor niks belt.”

Het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen, zijn de cardiologen nu ook met de zorg voor de coronapatiënten in Tergooi bezig?

“Nee, niet direct. Ik ben interventiecardioloog en wij moeten ook 24/7 zorg kunnen leveren. Daar zijn roosters voor. We werken niet letterlijk op de IC maar worden wel bij de zorg betrokken omdat veel coronapatiënten onderliggende aandoeningen hebben en dat zijn ook hartproblemen. Het virus kan ook op het hart slaan. Met een ontstoken hartspier als gevolg. Dan komen wij erbij. We hebben hier veel ouderen in de regio en dat zie je ook terug op de IC.”

Hoe is het om in een stil ziekenhuis te werken?

“Dat is best gek, want de Intensive Care ligt wel helemaal vol. Wij hebben het rustiger maar daar wordt keihard gewerkt. Je weet dat er mensen overlijden. Een bijzondere tijd.”

Denkt u dat patiënten weer naar het ziekenhuis durven komen als de maatregelen om thuis te blijven en afstand te houden langer gaan duren?

“Er is nu nog heel veel angst en onzekerheid bij mensen over acute zorg in het ziekenhuis omdat mensen de berichten soms ook tegenstrijdig vinden. Sommigen wachten bijvoorbeeld op een dotterbehandeling, wij brengen alle gevallen met het team in kaart en beslissen dan wat kan wachten en wat wel acuut door moet gaan. Ook een ingrijpende bypassoperatie als die nodig is. We stellen natuurlijk niet ondoordacht alle behandelingen uit.”


Dit artikel verscheen op 9 april 2020 in de Gooi en Eemlander en is geschreven door Susanne van Velzen.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief